Ana SayfaGüncel‘Adalet Kurultayı’ başladı: ‘Hep birlikte adaleti savunacağız’

‘Adalet Kurultayı’ başladı: ‘Hep birlikte adaleti savunacağız’

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Adalet Kurultayı’nın açılışında yaptığı konuşmada Enis Berberoğlu’nun tutukluluğuna dikkat çekerek, “Bu, bardağı taşıran son damla oldu” dedi. “İlk hedefimiz hak, hukuk, adalet” diye devam eden CHP lideri, “Demokrasi paydasında mücadele edeceğiz” diye konuştu. Kurultayda tutuklu vekil Berberoğlu’nun mektubu da eşi Oya Berberoğlu tarafından okundu.

‘Adalet Yürüyüşü’nden 1 buçuk ay sonra 4 gün sürecek olan ‘Adalet Kurultayı’nın startı bugün Çanakkale’de verildi.

Kurultayda Türkiye’deki hukuk ihlalleri ve adaletsizlikler 8 ana başlıkta masaya yatırılacak. Gerçek Gündem’in haberine göre panel başlıkları ve konuşmacılar şöyle:

Mahkemede Adalet: Av. Turgut Kazan (Yönetici), Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Av.Celal Ülgen Mehmet Ali Kulat

Yaşamda Adalet: Rıza Türmen (Yönetici), Levent Gültekin, Nasuh Mahruki, Durhasan Koca, Prof. Dr. Sencer İmer

Seçimde Adalet: M. Hadimi Yakupoğlu (Yönetici), Erol Tuncer, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Melek Demir

İnançta Adalet: Cihangir İSLAM (Yönetici), İhsan Eliaçık, Mehmet Bayraktar, Fatma Bostan Ünsal, Murtaza Demir, Tayfun Atay, Muhittin Yıldız, Pakrat Estukyan

Geçimde Adalet: Zekeriya Temizel (Yönetici), Prof. Dr. Korkut Boratav, Abdüllatif Şener, Nesrin Nas, Faik Öztrak, Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü, Prof. Dr. Mete Gündoğan

Eğitimde Adalet: Prof.Dr. Sencer Ayata (Yönetici), Prof. Dr. Necla Kurul, Batuhan Aydagül, Orhan Bursalı, Mümin Ceyhan

Devlette Adalet: İlhan Kesici (Yönetici), Ertuğrul Yalçınbayır, Yüksel Yalova, Levent Tüzel, Gürcan Dağdaş, Abdülbaki Erdoğmuş

Medyada Adalet: Oktay Ekşi (Yönetici), Ahmet Takan, Prof. Dr. Doğan Tılıç, Mustafa Kurdaş, Musa Kart

Kurultay bitiminde ise ‘Adalet Manifestosu’ yayımlanacak.

Açılış konuşması Kılıçdaroğlu’ndan

Kurultayın açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

Hak, hukuk ve adalet diye Ankara’dan İstanbul’a yürüdük. Enis Berberoğlu’nun tutuklanması bardağı taşıran son damla oldu.

AYM’nin ‘milletvekilleri yargılanabilir ama tutuklanamaz’ kararına rağmen bugün çok sayıda milletvekili tutuklu. Buradan AYM’ye sesleniyorum. Siz gerçekten hakim, yargıçsanız bir an önce kararlarınızı yeniden verin.

Herkesin bildiği, bütün gazetelerin yazdığı MİT TIR’ları meselesi, devlet sırrı sayılarak milletvekilimiz Enis Berberoğlu gözaltına alındı, kaçacak diye tutuklandı, 25 yıl ceza verildi. 80 milyonun bildiği bir konu nasıl devlet sırrı sayılır?

Enis Berberoğlu’na Adalet Kurultayı’ndan adaletli selamlarımızı gönderiyoruz. MİT TIR’ları olayı devlet sırrı değildir diye Anayasa Mahkemesi kararı var. Enis Berberoğlu’nu casuslukla suçlayacaksın, kozmik odaya FETÖ örgütünün militanlarını sokacaksın ve devletin bütün sırlarını FETÖ’ye vereceksin.

Hak aramak istiyorsunuz başvuracağınız hiçbir yol yok. Sormak gerekir, bu mudur hak, hukuk, adalet?

Görevinize son verildi diyelim. Diyorsunuz ki, ben bir üniversite hocasıyım. Beni davet ediyorlar KHK ile sizin yurt dışına çıkışınız da engelleniyor. Bu da yetmiyor. Eşinizin de yurt dışına çıkışı yasaklanıyor. Buna adalet düzeni denmez. Bu darbe düzeni. 20 Temmuz darbesi. 20 Temmuz bir sivil darbedir.

Dünyanın en barışçıl eylemini yapıyorsunuz, İnsan Hakları Anıtı’nın önünde. Alıyorlar, ceza yazıyorlar, serbest bırakıyorlar. Başa çıkamadılar, İnsan Hakları Heykeli’nin etrafını kuşatıyorlar. Sonra terörist ilan ediyorlar. Açlık grevi yapıyorlar, doğrudan doğruya hapise atıyorlar. Nuriye ve Semih’i nasıl anmazsınız? Sormak gerekir, bu mudur adalet?

Biz hep birlikte siyasi görüşümüz ne olursa olsun, hep birlikte adaleti savunacağız. İlk hedefimiz hak, hukuk, adalettir. Bu pencereden baktığımızda sorunları daha rahat çözmüş oluruz.

Hep birlikte devlette liyakati sağlayacağız. İşi ehline vereceğiz. Biz kışlaya, camiye, adliyeye siyaseti sokmayacağız. Kimlik üzerinden siyaset yapmayacağız.

Enis Berberoğlu’nun mektubu okundu

Oya Berberoğlu, eşi Enis Berberoğlu’nun cezaevinden gönderdiği mektubunu okudu:

Neler yapmadık ki, adaleti beklerken!
Kimimiz zindana atıldı, çoğumuz yollara döküldü… Dağlar aşıldı, ovalar geçildi… Meydanlar doldu…
Saraya, partiye tabela asmakla adalet gelmediği, cümle aleme ilan olundu.
Yüreğimize, dilimize, ayağımıza sağlık…
Özel koşullarım yüzünden adalete kafa yoracak neden ve zamanım bol.
Yalnızca hapishaneleri dolduran yüz binlerce mahkum, intikam ve gözdağı amacıyla suçlanan, tutuklanan gazeteci, aydın ve siyasetçilerden ibaret değil bu ülkenin adalet mağdurları…
Zaten o kadarla kalsaydı, yolumuza yoldaş, adalet isyanımıza bayraktar bulamazdık.
Partisinden, mesleğinden, malvarlığından bağımsız, her yaştan kadınlı erkekli adalet açlığı çeken o kadar çok yurttaşımız var ki…
Hayatındaki adaletsizliğin üzerine yürümek için bir ışık, umut, çağrı bekleyen…
Örneğin, çocuklarını okullarda daha iyi yurttaş olarak yetiştirmek isteyen aileler eğitim fırsatlarında adalete inanıyor mu? Hayır.
Bu ülkenin orta direği küçük işletmeler, esnaflar, işçiler, memurlar, ekonomide adil rekabet ortamında mı çalışıyor? Yine hayır.
Yaşam hakkı… En kutsal hak… Peki sağlık hizmetlerinden, adalet içinde mi yararlanıyor halkımız? Hayır!
Siyasette adil temsil, seçim sonuçlarında adalet var mı? O da yok…
Her alana yayılmış, sistemi çürütmüş bu adaletsizlik tabii ki rastlantı eseri değil.
Türkiye neredeyse 40 yıldır 12 Eylül darbe yasaları ile yönetiliyor.
Ama bizlerin gücü maalesef sayısız kez değiştirilen Anayasa’dan bu darbeci zihniyeti temizlemeye yetmiyor.
İşte Adalet Kurultayı’nın önemi burada yatıyor. Eminim ki, haksızlığa, yolsuzluğa, eşitsizliğe, çürümeye yol açan adalet kara deliklerini tek tek bulup, ortadan kaldırmak için gerekli önerileri tartışıp kamuoyuna sunacaksınız.
Yeni adalet mimarisinin temelini atacak bu Kurultay’da aranızda olmayı çok isterdim, kısmet değilmiş. Dün yürüyüşte olmadı, bugün Adalet Kurultay’ında…
Ama bir gün mutlaka yeniden buluşacağız. Aydınlık yarınlar bizimdir.
Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.