Ana SayfaDünyaNazilerin toplama kampından sağ kurtulmuştu: ‘Dünyanın en yaşlı erkeği’ Yisrael Kristal hayatını kaybetti

Nazilerin toplama kampından sağ kurtulmuştu: ‘Dünyanın en yaşlı erkeği’ Yisrael Kristal hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Nazi toplama kampı Auschwitz’ten sağ kurtulan ve Mart 2016’da Guinnes Rekorlar Kitabı tarafından ‘dünyanın en yaşlı erkeği’ ünvanı verilen Yisrael Kristal, cuma günü 114 yaşına girmesine bir ay kala hayatını kaybetti.

Polonya’da doğan Yisrael Kristal, annesi ve babasını Birinci Dünya Savaşı’nda, eşi ve iki çocuğunu da Yahudi Soykırımı’nda kaybetmişti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Auschwitz Toplama Kampı’nda hayatta kalmayı başaran Kristal, 1945’te müttefikler onu bulduğunda 37 kiloya kadar düşmüştü.

Dünyanın en yaşlı erkeğiydi

BBC Türkçe’nin haberine göre, 1950’de İsrail’e taşınarak konfeksiyon işiyle uğraşmaya başlayan Kristal, Mart 2016’da ‘Dünyanın en yaşlı erkeği’ olarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmişti.

Rekorlar kitabına girmesinin ardından bir açıklama yapan Kristal, nasıl dünyanın en yaşlı adamı olmayı başardığını bilmediğini söylemiş ve “Benden daha zeki, daha güçlü, daha yakışıklı adamlar vardı ama bugün hiçbir hayatta değil” demişti.

100 yıl sonra Bar Mitsva

Geçen yıl Birinci Dünya Savaşı sırasında düzenlemeyediği, Yahudi erkeklerin 13 yaşına geldiklerinde erişkinliğe adım atmalarını simgeleyen Bar Mitsva törenini yüz yıl gecikmeli olarak düzenleyen Kristal uluslararası basında yer almıştı.

Kristal, Cuma günü 114 yaşına girmesine bir ay kala İsrail’de hayatını kaybetti.

Ölümünün ardından İsrail haber sitesi Ynet’e konuşan Kristal’in kızı Shula Koperstoch babası hakkında şunları söyledi:

Yaşadığı bütün zorluklara rağmen, bütün ailesini Soykırım’da kaybetmesine rağmen çok iyimserdi, her şeyin iyi tarafını görürdü.

Previous post
Maçka'da yaşamını yitiren 15 yaşındaki Bülbül’ün kuzeni: ‘Yem olarak götürüyorlar, asker yelek giydirmemiş’
Next post
‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 5’inci gününün konuğu kadınlardı: Yüksekdağ’ın fotoğraflarına yasak