Ana SayfaGüncelGörüşmeden sonuç çıkmadı: HDP’lilerden AYM önünde Vicdan ve Adalet Nöbeti’ kararı

Görüşmeden sonuç çıkmadı: HDP’lilerden AYM önünde Vicdan ve Adalet Nöbeti’ kararı

HABER MERKEZİ – Her hafta Anayasa Mahkemesi önünde tutuklu vekiller için eylem yapan HDP’li vekiller, AYM Başkanı Zühtü Aslan ile görüşme talepleri karşılık bulmayınca bu kez bina içinde ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ eylemi başlattı. Vekillerin dört saat süren eyleminin ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan HDP’lilerle görüşmeyi kabul etti. Görüşmenin ardından HDP’li vekiller ‘tatmin edici bir açıklama yapılmadığı için ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni AYM önünde devam ettirme kararı aldı. Mahkeme önünde açıklama yapan HDP Sözcüsü Baydemir, “Bizler adalet tecelli edinceye kadar, yargı vicdanla kararlarını açıklayıncaya kadar vicdan, adalet çabamız devam edecek. Yarın burada teferruatlı bir açıklama için bulunacağız. Çünkü tatmin olmadık” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan’dan oluşan HDP heyeti, Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde yaptıkları açıklamadan sonra AYM Başkanı Zühtü Aslan ile görüşme talebinde bulundu.

Ancak bu talebe cevap alamadı.

Bunun üzerine heyet, AYM binasının içinde ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne başladı.

HDP Genel Merkezi’nden nöbete ilişkin şu açıklama yapıldı:

Heyetimiz, Eş Genel Başkanlarımız ve tüm milletvekillerinin haksız ve hukuksuz tutukluluğu hususunda hukukun tecelli etmesi ve Anayasa Mahkemesinin ulusal ve uluslararası içtihatlara uygun bir karar alması için Anayasa Mahkemesi içinde Vicdan ve Adalet Nöbeti başlatmıştır.

HDP’li vekiller eylemlerini sürdürürken AYM Başkanı Arslan, HDP heyetini kabul edeceğini açıkladı.

Ardından HDP heyeti Arslan ile görüşmeye geçti.

Görüşmenin ardından vekiller yaptıkları değerlendirme sonucu Arslan tarafından ‘tatmin edici bir açıklama yapılmadığı’ için ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni AYM önünde devam ettirme kararı alındı. Nöbet eylemi mahkeme önünde yapılan açıklamanın ardından Anayasa Mahkemesi’nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Parkı’nda devam edecek.

Görüşmenin ardından mahkeme önünde açıklama yapan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, kendilerine randevu verilmediğini, bekleyişleri üzerine ilk olarak Anayasa Mahkemesi Başkanvekili ile 1.5 saat, daha sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile 1 saati aşan bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Baydemir, “Adalet tecelli edinceye kadar, yargı vicdanla kararlarını açıklayıncaya kadar vicdan, adalet çabamız devam edecek” dedi.

Baydemir’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

Ülke her geçen gün adaletten yoksun hale geliyor. Hukuk mazlumun yanında değil adeta güçlünün hukukuna dönüştürülüyor. Toplumu bir arada tutan en önemli maya onun adil olmasıdır, adalet mekanizmasının etkin işleyişidir. Tam 28 gün boyunca vicdan ve adalet çığlığıyla, çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanından Van’dan, İstanbul’dan, İzmir’den, Diyarbakır’dan milyonların sesini toplayarak geldik. Bugün de ülke adli yıl açılış törenine tanıklık ediyor. Tam da bugün adalet çığlığının en üst noktaya çıkarılması gereken gün. Bugün AYM önünde bulunuşumuzun ve AYM önünde kesintisiz bir çabaya başlayışımızın tek nedeni adalet talep etmektir.

6 buçuk milyon insanın iradesi, seçme ve seçilme hakkı Anayasa’ya aykırı şekilde gasp edilmiş durumda. Eş Genel Başkanlarımız ve 10 milletvekilimiz 306 gündür hukuksuz bir şekilde siyasal iktidar talimatıyla rehin tutuluyor. Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu dosyanın duruşması dahi yapılmış değil. Geciken adalet adalet değildir, Adaletin geciktirilmesi yargıya müdahaledir. Burada oluşumuzun sebebi yargı baskılanmasın, yargı siyasi otoritenin önünde eğilmesin, yargı dik dursun diyedir. Biz burada bir hakkın talepçileri olarak buradayız. 11 milletvekili aslında yüzde 51’in iradesi rehin tutuluyor; gazetecilerin cezaevinde tutulmasıyla toplumun haber alma hakkı engelleniyor. Eş Genel Başkanlarımız, grup başkanvekillerimiz toplamda 11 milletvekili için adalet tecelli edinceye kadar çabamızı sürdüreceğiz.

Adli yılın açılış gününde toplumda kime sorarsanız sorun yargıya olan güven yerlerde sürünüyor. Bundan 2 yıl önce bu ülkede en çok güven duyulan mekanizmalardan olan yargı yerlerde sürünüyor. Bütün çabamız yargı kaybettiği itibarı geri kazansın diyedir. Yargı güçlünün sopası olduğunda, iktidarın sopası olduğunda ve muhalefet yargı eliyle susturulduğunda ülke çoğulcu demokrasisini yitirir. Milletvekillerinin cezaevinde tutulması legal siyaset kanallarının kapanması demektir. Yargı işletilse legal demokratik siyasetin kanalları açılır. Biz bunun için buradayız, bunun için burada olmaya devam edeceğiz. Adaletsizliğe vicdansızlığa “edi beşe” diyoruz. 306 gündür adaletsizlik dayatılıyor. Eğer Anayasa ilga edilmemişse, mevcut anayasa hala derdest ise, AYM’nin bireysel başvuruyu karara bağlaması önündeki engel nedir? Eğer yargı bağımsız ise, bir siyasi otorite yargıyı tehdit etmiyorsa AYM’nin 306 gündür karar vermesi önündeki engel nedir? Biz “AYM ille şöyle karar versin” demiyoruz. AYM Anayasa hükmünün gereğini yerine getirsin. Kararını açıklasın. Belli ki kararın açıklanması engelleniyor. İşte biz hiçbir otorite yargı üzerinde tahakküm durmasın diye buradayız.

Neredeyse 2 yıldır adalet ve vicdan tatil edilmiş. Adli yılın açılışıyla artık adalet mekanizması tatilden çıkmalı, hür iradesiyle kararını açıklamıştır. 11 milletvekili hakkında adalet işleyinceye, tutuklu gazeteciler özgür kalıncaya kadar çabamızı kesintisiz sürdüreceğiz. Tek hedefimiz adaletin tecellisidir. Adaletin tecellisini istemek hak talebidir. Toplumun tüm kesimlerinin adaletin tecellisi için etkin bir çaba içine girmeye çağırıyoruz. Herkes çaba içinde olmalı. Çünkü adalet mayadır. Adaletin siyasi otorite önünde iki büklüm olmasına rıza gösterirsek tüm toplum kaybeder. Hem bugününü hem yarınını kaybeder. Toplumun geleceğini garantiye alması için adalet ortak paydasında sesimizi ortaklaştırmamız gerekiyor.

Tutuklu vekiller, düşürülen vekillikler

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı olan ancak parti üyeliği ve milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu milletvekillerinden.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile partinin Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, yine partinin Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün ise milletvekillikleri düşürülmüştü.


Gazete Karınca