Ana SayfaGüncelLice’de yasak: ‘Helikopter ateş açtı, üç köylü yaralı’

Lice’de yasak: ‘Helikopter ateş açtı, üç köylü yaralı’

HABER MERKEZİ – HDP’li vekiller dün gece, Diyarbakır’ın Lice ilçesi Bağlan köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağı öncesi askeri helikopterden ateş açıldığı ve açılan ateş sonucu ikisi ağır üç köylünün yaralandığı bilgisini paylaştı. Yaralanan köylülerden birinin kardeşi ise ağabeyi ve beraberindeki arkadaşının traktörle köye gelirken tarandığını anlattı. Gece saatlerinden bu yana köyle irtibat kurulamaz ve yaşananlar üzerine bölgeye giden HDP’li vekillerin köye girişine izin verilmezken; köydeki evlere baskın yapıldığı ve köylülerin işkence gördüğü iddiası var.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Bağlan, Dolunay, Yalaza ve Çavundur köylerinde dün akşam sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Balan köyündeki yasak öncesi ise köy üzerinde alçak uçuş yapan askeri helikopterden açılan ateş sonucu üç köylünün yaralandığı, yaralı köylülerden ikisinin sağlık durumunun ağır olduğu, birinin ise hastaneye kaldırılmak üzere helikopterle köyden alındığı öğrenildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, olaya ilişkin Twitter hesabından “Lice’nin Bağlan (Mişref) köyü askerler tarafından tarandı. 2’si ağır 3 sivil yaralı var” paylaşımında bulundu.

Gazete Karınca’ya konuşan HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise köyden en son aldıkları habere göre askeri helikopterin açtığı ateş sonucu yaralanan köylülerden birinin helikopterle hastaneye kaldırıldığını, diğer yaralıların da hala köyde tutulduğunu söyledi.

HDP Genel Merkezi’nden de “Lice’de köylüler helikopterle tarandı” başlığıyla yapılan yazılı açıklamada yaralananların sivil olduğu ve isimlerinin Münir Serin ve Celal Yıldırım olduğu kaydedildi.

Ağır yaralanan köylünün kardeşi anlattı

Öte yandan helikopterin açtığı ateşle yaralanan köylülerden birinin kardeşi Özgürlükçü Demokrasi’ye yaşananları anlattı.

Olayın yaşandığı sırada köyde olan Celal Yıldırım’ın kardeşi Mehmet Yıldırım, olayın dün akşam saat 22.00’de olduğunu dile getirdi, şunları söyledi:

Ağabeyim Celal ve Münir, traktörle köye geliyordu. Köye yakın bir yerde birden tarandılar. Celal 58 yaşında 13 çocuğu var, Münir ise 32 yaşındadır. Ağabeyim kafasından ve bacağından yaralandı. Münir ise bacağından yaralandı. Yaralıların, saatlerce köyde bekletilerek hastaneye götürülmeleri engellendi. Yaralılar ancak saat 01.00’de hastaneye kaldırıldı. Ağabeyimin durumu ciddiydi, Münir ise hafif yaralıydı.

Ayrıca Özgürlükçü Demokrasi’nin haberinde, hafif yaralanan Serin’in, tedavisinin tamamlanmasının ardından araması olduğu gerekçesiyle hastanede gözaltına alındığı, nereye götürüldüğü konusunda herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı belirtiliyor.

Köyden sağlıklı bilgi alınamıyor

İnternet ve telefon hatlarındaki kesintiler nedeniyle köyden sağlıklı bilgi alınamazken, köydeki evlere baskın yapıldığı ve köylülere işkence yapıldığı iddiaları da söz konusu.

Yaşananlarla ilgili Bağlan köyünde incelemelerde bulunmak üzere HDP Diyarbakır Milletvekilleri Feleknas Uca, Ziya Pir, Sibel Yiğitalp ve bazı parti yöneticileri köye gitti ancak köyün giriş çıkışları askerlerce kapatıldığı için heyetin gidişine izin verilmeyeceği belirtiliyor.