Ana SayfaGüncelAA servis etti: Tutuklanan ABD konsolosluğu çalışanının savcılık ifadesi

AA servis etti: Tutuklanan ABD konsolosluğu çalışanının savcılık ifadesi

HABER MERKEZİ – Darbe girişimi soruşturması kapsamında ‘casusluk’ iddiasıyla tutuklanan İstanbul başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un ifadesi AA tarafından servis edildi. Buna göre Topuz ifadesinde, darbe girişimi soruşturmasının firari sanığı eski savcı Zekeriya Öz’le adliyede iki kez görüştüğünü, ilk görüşmenin ise 2013’te Amerika’dan gelen bir heyetle yaptıkları ziyaret olduğunu anlattı.

İstanbul başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz, darbe girişimi soruşturması kapsamında ‘casusluk’ iddiasıyla 4 Ekim’de tutuklanmıştı.

Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD, Türkiye’den vize başvurularını askıya almış, Türkiye de Amerikalılar için aynı kararı uygulamaya başlamıştı.

Suçlamalar

Topuz, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ve ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ iddialarıyla suçlanıyor.

Savcılık ifadesini AA servis etti

ABD başkonsolosluğu çalışanı Topuz’un savcılıkta verdiği ifade ise Anadolu Ajansı (AA) tarafından servis edildi.

AA’nın “Topuz’un irtibatları soruşturmayı derinleştiriyor” başlıklı haberinde, Topuz’un irtibatlı olduğu bazı kişilerin isimleri yer alıyor.

Haberde, savcılık ifadesinde Topuz’un “irtibatlı olduğu söylenen kişilerle görevi nedeniyle irtibat kurduğunu, 1982’de ABD konsolosluğu bünyesinde göreve başladığını, 1993 şubat ayında ABD Konsolosluğu Amerikan Federal Narkotik Polis Teşkilatı İstanbul Bürosu’na geçtiğini ve halen aynı görevi yürüttüğünü” söylediği aktarılıyor.

AA, Topuz’un ifadesinde “FETÖ’yle hiçbir ilgisinin bulunmadığını” belirttiğini ve “darbe girişimi soruşturmasının firari sanığı eski savcı Zekeriya Öz ile Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde iki defa görüştüğünü” söylediğini aktarıyor.

Ayrıca Topuz’un ifadesinde, firari eski Emniyet Müdürü Tufan Ergüder ile Narkotik Şube Müdürü olduğu dönemde tanıştığını ve iş ilişkisi nedeniyle görüşmeye devam ettiğini söylediği de ifade ediliyor.

Tutuklu başkonsolosluk çalışanının 1994-2017 arasında 120 kez yurt dışına giriş çıkış kaydı bulunduğu bilgisi de ajansın haberinde yer alıyor.

Erdoğan ‘Ajan’ demişti

Tutuklama nedeniyle ABD ve Türkiye arasında çıkan ‘vize krizi’ sürerken, konuyla ilgili bir açıklama yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir” demişti.

ABD’nin İstanbul başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un tutuklanmasının ve bir başka görevli hakkında gözaltı kararı çıkartılmasının başkonsoloslukta ‘bir şeyler döndüğünü’ gösterdiğini ifade eden Erdoğan, şunları söylemişti:

Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorununun faili ABD’nin ta kendisidir. Ve üst düzey yöneticilerin, Dışişleri Bakanımızla bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara’daki bir büyükelçinin böyle bir karar alması ve daha sonra bunu devletim adına aldım demesi düşündürücüdür. Durum öyleyse ABD’deki üst düzeylerle konuşacak bir şeyimiz yok. Durum öyle değil de büyükelçi kendi kafasına göre aldıysa, o elçi bir dakika daha durmalıdır. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz onu orada 1 saat tutmayız. Sen nasıl Türkiye – ABD ilişkilerini bozarsın. ABD konsolosluğundaki bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının FETÖ ile bağlantısının tespit edilmesi ve tutuklanması, ardından ikinci bir kişinin daha bulunduğunun anlaşılması İstanbul Başkonsolosluğu’nda bir şeyler döndüğünü gösteriyor. Bu ajanlar ABD Başkonsolosluğu’na nasıl sızdı, bunları buraya kim soktu? Hiçbir devlet bu tür ajanlara müsade etmez. Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değildir. Asırlara varan bir devlet deneyimi vardır. Bu büyükelçi veda ziyaretlerinde bulunuyor. Bakanlarım ve şahsım bu elçiyi kabul etmiyoruz ve onu ABD’nin bir temsilcisi olarak görmüyoruz.