Ana SayfaGüncelKemal Kurkut’un ağabeyi: Yargılama yok, suç zinciri var

Kemal Kurkut’un ağabeyi: Yargılama yok, suç zinciri var

HABER MERKEZİ – Kemal Kurkut’un Diyarbakır Newrozu’nda polis kurşunuyla öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede savcının sadece polis Y.Ş.’nin yargılanmasını istediğine tepki gösteren ağabeyi Ercan Kurkut, yargılamanın olmadığını vurgulayarak olayda bir suç zinciri olduğunu söyledi. Ağabey Kurkut, “Polisin tutuklanmaması, Türkiye’de adaletin geldiği noktayı gösteriyor” diye

Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihindeki Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülmüştü.

Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi cinayetin üzerinden 7 ay geçtikten sonra tamamladı.

İddianamede, polis Y.Ş.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanması istendi.


İddianame 7 ay sonra tamamlandı: Kemal Kurkut’u vuran polis hakkında müebbet hapis talebi


Cinayetin faili polisin 7 aydır tutuksuz yargılanmasına tepki gösteren Kemal Kurkut’un ağabeyi Ercan Kurkut, “Polisin tutuklanmaması, Türkiye’de adaletin geldiği noktayı gösteriyor” diye konuştu.

MA’dan Özgür Paksoy’a konuşan ağabey Kurkut, yargılamanın olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

Açığa çıkan görüntüler sonrası soruşturma başlatılırken, biz halen olayın acısını yaşıyorduk. Sonradan baktığımızda, her karesinde Kemal’in vurulma anı, üzerinin çıplak olması, katilin gün gibi ortada olması, olayın çok açık bir infaz olduğunu gösteriyor. Buna rağmen polisin tutuklanmaması, Türkiye’de adaletin geldiği noktayı gösteriyor.

8 aydır elini kolunu sallaya sallaya dolaşan bir katil var aramızda. Bu hem bizi hem de kamuoyunda bu katliama tepki gösteren herkesin vicdanını yaralayan bir durum.

‘Bir suç zinciri var’

Aylar sonra hazırlanan iddianameyi defalarca okuduğunu ve olayda bir suç zinciri olduğunu söyleyen Ercan Kurkut, şöyle devam etti:

Ben hukukçu değilim; fakat savcı iddianamede sadece katil üzerine yoğunlaşıyor. Sanki bu katliamı tek başına planlayıp yapmış gibi. Öncelikle Diyarbakır Valiliği yalan söyleyip bu katliamın üstünü örtmek için kamuoyunu aldatarak suç işlemiştir. Olaydan sonra basının elindeki görüntülere el koyan emniyet personeli de suç işlemiştir. Ardından cenaze Malatya’ya geldikten sonra Malatya Valisi’nin talimatıyla, morgda suyu kesen ve cenaze aracı tahsis etmeyen, taziye için çadır vermeyen, babasının yanına gömülme isteğini sit alanı deyip bir avuç toprağı çok gören Battalgazi Belediyesi de suç işlemiştir. Bunlarla ilgili soruşturma başlatmayan savcılıkta suç işlemiştir. Yani bir suç zinciri var. Polisin müebbet alması elbette bir nebze de olsa acımızı hafifletir; fakat hiçbir şey Kemal’i geri getirmeyecektir.