Ana SayfaEkonomiTürk Lirası’nda baskı sürüyor, sterlin kuru tarihi zirvede

Türk Lirası’nda baskı sürüyor, sterlin kuru tarihi zirvede

HABER MERKEZİ – Yeni haftaya sakin başlayan döviz piyasaları yeniden hareketlendi. Gün içinde 3.85’e gerileyen dolar kuru, 3.90 seviyesine tırmanırken, sterlin kuru da TL’deki kayıpların artmasıyla 5.1812 ile yeni rekor seviyesine ulaştı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankası’na yönelik “Müdahale etmediğimiz için bu haldeler” şeklindeki sert faiz eleştirisiyle 3.90’ın üzerini test eden dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde 3,85 seviyesine kadar geriledikten sonra tekrar yükselişe geçti.

Gün içinde 3.9085’e kadar tırmanan kur, saat 14:17’de 3.9075’den işlem gördü.

Almanya’da koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine küresel piyasalarda yaşadığı düşüşün etkisiyle TL karşısında 4.53’ün altına gerileyen euro kuru da aynı dakikalarda 4.6054’den alıcı buldu.

Sterlin kuru da TL’deki kayıpların artmasıyla 5.1812 ile yeni rekor seviyesine ulaştı.

TL’de baskı sürüyor

Bankacılar TL varlıklarda dış gelişmelerin yanı sıra iç risklerin baskısının da sürdüğüne işaret ediyor.

Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine’nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, Amerika Birleşik Devleti (ABD) ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler, devam eden jeopolitik endişeler TL varlıklardaki değer kayıplarındaki ana neden olarak ön plana çıkıyor.

Piyasalarda, İran’a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan tutuklu Rıza Sarraf davasına ilişkin gelişmeler de yakından izleniyor.

Sarraf davasında 27 Kasım’da duruşma yapılacak.