Ana SayfaÇeviriBosna Savaşı’nda cinsel saldırıya maruz bırakılmışlardı: Dava açtıkları için devlete masraf ödemek zorunda kaldılar

Bosna Savaşı’nda cinsel saldırıya maruz bırakılmışlardı: Dava açtıkları için devlete masraf ödemek zorunda kaldılar

HABER MERKEZİ – On binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Bosna Savaşı’nda cinsel saldırıya maruz bırakılanların devlete açtığı davalar ‘zamanaşımı’ gerekçesiyle reddediliyor ve mahkeme masrafları talep ediliyor.

Bosna Savaşı’nın üzerinden 20 yılı aşkın zaman geçti, ancak savaşta işkenceye ve cinsel saldırıya maruz bırakılanlar sadece görmezden gelinmekle kalmıyor, aynı zamanda mahkeme masraflarını ödemeye mahkum ediliyor.

Al Jazeera’nın haberine göre cinsel saldırıya maruz bırakılan 50 bine yakın kadından biri de Selma*.

Selma, 100 bin civarında kişinin hayatını kaybettiği Bosna Savaşı’ndan kurtulabilmiş, ancak savaşın yaşandığı yıllarda cinsel saldırıya maruz bırakılmış.

Bundan 10 yıl önce ise bir grup avukat, Bosna Hersek’teki iki özerk cumhuriyetten biri olan Sırp Cumhuriyeti’ne dava açması için Selma ve işkenceye maruz bırakılan diğer insanlara ulaşmış.

Selma, davadan pek bir beklentisi olmamasına rağmen ondan istenen 25 Euro’yu ödemiş.

Ancak davayı açıktan 6 yıl sonra tazminat istemi zamanaşımından ötürü reddedilmiş, hatta kendisinden mahkeme tutarlarının ödenmesi için 2 bin 500 Euro talep edilmiş.

Şimdiyse özellikle son aylarda borç yüzünden birçok ihtar aldığını belirten Selma, aylık maaşının 250 Euro olduğunu belirtiyor. Ayrıca yetkililerin geçtiğimiz ay evine gelip, el konulacak eşyalarının listesini çıkardığını ifade ediyor.

Selma, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:

Beni savaş sırasında yok ettiler, bugün hala yok etmeye devam ediyorlar.

Ancak yine de savaşta işkenceye ve cinsel saldırıya maruz bırakılanların hak mücadelesinde yanlarında olan çeşitli örgütler var.

Bunlardan biri de uluslararası suçlar ile mücadele eden ve adalet arayışındakilere yardım eden bir sivil toplum kuruluşu olan TRIAL.

Kuruluşun sözcüsü Adisa Fisi Barukcija, birçok insanın yaşadığı bu mahkeme sürecini şu sözlerle değerlendiriyor:

Savaş sırasında büyük acı ve zarardan sorumlu olan ve dava edilen devlet ve kurumların, mağdurların iddiasını redderek, yüksek miktarda para ödenmesi için talepte bulunması ahlaki açıdan kabul edilemez.


*Haberde kişinin gerçek ismi kullanılmamıştır.


Karınca Dış Haberler