Ana SayfaDünyaGüney Kore, ABD’den duyurdu: Trump ve Kuzey Kore lideri Mayıs sonuna kadar görüşecek

Güney Kore, ABD’den duyurdu: Trump ve Kuzey Kore lideri Mayıs sonuna kadar görüşecek

HABER MERKEZİ – Kuzey Kore ile ilişkilerde gelişme kaydeden Güney Kore’nin ABD’deki temaslarının ardından ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim’in Mayıs sonuna kadar bir araya geleceği açıklandı. Görüşmenin gerçekleşmesi halinde bu, iki ülke liderleri arasında yapılan ilk görüşme olacak.

Kuzey Kore ile ABD arasında başlayan füze krizi gerginliğinin ardından gelinen son noktada, iki ülke liderlerinin Mayıs sonuna kadar bir araya geleceği açıklandı.

Sputnik’in haberine göre açıklamayı yapan isim Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong oldu.

Chung, ABD Başkanı Donald Trump ile temasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un görüşme talebini iletti, Trump da bu daveti kabul etti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı, hafta başında Kuzey Kore’ye giden ve Kim’le görüşen ilk Güney Kore heyetinin başındaki isim olarak yer almıştı.

Karşılıklı açıklamalar

Beyaz Saray’ın dışında yanında Trump olmadan kameralar karşısına geçen Chung, iki ülke arasındaki gelinen son durumu şöyle anlattı:

“Görüşmemizde Trump’a Kim’in ‘nükleersizleşme yönünde verdiği taahhütlere bağlı olduğunu’ söylediğini aktardım. Kim, Kuzey Kore’nin nükleer deneme veya füze denemesinden kaçınma sözü verdi. Kim, Kore Cumhuriyeti ile ABD arasındaki rutin askeri tatbikatın sürmesi gerektiğini anlıyor. Trump ile mümkün olduğunda çabuk bir araya gelme isteğini de dile getirdi. Trump da daimi nükleersizleşme için Mayıs sonuna kadar Kim ile görüşmeyi kabul etti.” 

Bu duyurunun ardından Trump da kendi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, görüşmenin planlandığını doğruladı:

“Kim Jong Un Güney Koreli Yetkililerle yalnızca nükleer faaliyetleri dondurma değil tamamen nükleersizleşme  hakkında konuştu. Ayrıca bu süreçte Kuzey Kore deneme yapmayacak. Büyük yol kat ediliyor ama uzlaşıya varılana dek yaptırımlar kalkmayacak. Görüşmenin planları yapılıyor.”

İki ülkeden yapılan açıklamaların ardından Kuzey Kore’nin BM Temscilsi Pak Song-il’den de bir açıklama geldi.

Washington Post’a konuşan Pak, bu davetin ‘Kim’in açık fikirli ve kararlı bir şekilde aldığı kararın bir sonucu’ olarak niteledi.

Pak, “Liderimizin bu cesur kararı sayesinde Kore Yarımadası’nda ve Doğu Asya bölgesinde barış ve emniyeti temin etmek için yeni yol seçebiliriz” ifadelerini kullandı.

Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki son dönemdeki ilişkiler

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki olumlu atmosfer, Kim’in yeni yıl konuşmasında, 2018 PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları’na heyet gönderilebileceğini ve bu konuda Seul ile görüşmelere açık olduklarını açıklamasıyla başlamıştı.

İki ülke heyetlerinin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) gözetiminde vardığı anlaşma kapsamında olimpiyatlara Kuzey Kore’den 22 sporcunun katılması, iki ülke sporcularının olimpiyat töreninde aynı bayrak altında yürümesi ve ortak kadın buz hokeyi takımı kurulması kararlaştırılmıştı.

Kuzey Kore ile Güney Kore liderleri de görüşecek

PyeongChang’ın 9 Şubat’taki açılış törenine Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong da katılmıştı.

Ardından Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in tarafından görevlendirilen özel heyet, iki günlük ziyarette Kim ile bir araya gelmiş, Kim’in ‘yeniden birleşme’ ve ABD ile müzakere konusundaki istekliliğini dile getirmişti.

Kim, Nisan ayında da Moon ile görüşecek. Bu görüşme de tarihte bir ilk olacak.