Ana SayfaGüncelSon 2 yılda 19 çocuk patlayıcılar yüzünden yaşamını yitirdi

Son 2 yılda 19 çocuk patlayıcılar yüzünden yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölge illerinden Yüksekova’da geçtiğimiz günlerde yerde bulunan bir cismin patlaması üzerine 10 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi, ertesi gün gerçekleşen benzer patlamada ise 19 yaşındaki bir genç ağır yaralandı. Verilere göre son 2 yılda bu patlamalarda 19 çocuk yaşamını yitirdi, 36 kişi de yaralandı.

Askeri operasyonlar ve sokağa çıkma yasaklarının yoğun olarak gerçekleştiği bölgede geride kalan askeri mühimmatlar başta çocuklar olmak üzere çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine veya yaralanmasına neden oluyor.

Son olarak Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 10 Mart’ta ailesiyle birlikte yaşadığı Güngör Mahallesi’nde yerde bulduğu cismin patlaması sonucu 10 yaşında Berat Oktay isimli çocuk yaşamını yitirmişti.

Hemen ertesi gün ise yine aynı mahallede yaşayan 19 yaşındaki İbrahim Akdağ, evinin bahçesini temizlediği sırada bulduğu cisim patlamıştı. Ağır yaralanan Akdağ’ın kaldırıldığı hastanedeki tedavisine halen devam ediliyor.

Son olarak bu olayların yaşandığı Yüksekova’nın yanı sıra Hakkari’nin Şemdinli ilçesi, Şırnak kent merkezi ile Cizre, İdil ve Silopi ilçeleri, Diyarbakır’ın Sur, Lice, Silvan ilçeleri, Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde de patlayıcılar ölümlere sebep oldu.

‘Operasyonlardan sonra saha temizliği yapılmıyor’

MA’nın ulaştığı vakalardan derlediği bilgilere göre son 2 yılda yaşanan patlamalarda 19 çocuk yaşamını yitirdi, 36 kişi de yaralandı.

Özellikle çocukların hayatına mal olan bu patlamaların nedenleri ise yürütülen operasyonlar sonrası bu konuda herhangi bir saha temizliği çalışması yapılmaması ve çocukların buldukları askeri mühimmatların ne olduğu merak ederek kurcalamaları olarak gösteriliyor.

Ayrıca söz konusu kentlerde yıkılan yapılara ait molozların döküldüğü hafriyat alanlarına rahatça girebilen çocukların bu molozların arasında buldukları patlamamış mühimmatlar da ölüm ve yaralanmalara davetiye çıkarıyor.