Ana SayfaGüncel288 kişi yaşamını yitirmiş, 2 bini aşkın bina yıkılmıştı: Cizre’de sadece bir ‘güvenlik görevlisi’ne dava açılmış

288 kişi yaşamını yitirmiş, 2 bini aşkın bina yıkılmıştı: Cizre’de sadece bir ‘güvenlik görevlisi’ne dava açılmış

HABER MERKEZİ – Cizre’de 288 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 bine yakın binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü 79 günlük “sokağa çıkma yasağı” sürecinde yaşananlarla ilgili sadece bir “güvenlik görevlisi”ne kamu davası açıldığı ortaya çıktı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 2015 yılında ilan edilen ve ilçenin dört mahallesinin yıkımıyla sona eren “sokağa çıkma yasağı” sürecinde 288 kişi yaşamını yitirmiş, 3 bine yakın bina yıkılmış ve hasar görmüştü.

MA’dan Hayri Demir’in haberine göre Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Dilek Öcalan’ın ilçede yaşanılanlara dair verdiği soru önergesine ilişkin Adalet Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, yaşanan olaylara ilişkin açılan davalarda sadece bir “güvenlik görevlisi”nin sanık olduğu ortaya çıktı.

“Cizre’de yasak sürecince kovuşturmaya uğramış güvenlik görevlisi var mıdır? Varsa hangi suçlardan kovuşturma yapılmıştır?” sorusuna Adalet Bakanı Abdullhamit Gül tarafından yanıt verildi.

Yanıtta, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’yla yapılan yazışmaya yer verildi.

Bakanlığın, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığı yazışma sonrasında savcılıktan gelen yanıt da yine soru önergesine eklendi.

Savcılık, söz konusu soruya “Cizre ilçesinde yasak sürecince hakkında soruşturma açılan 1 güvenlik görevlisi bulunduğu, güvenlik görevlisi hakkında Cizre 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldığı ve kamu davasının devam ettiği” yanıtı verdi.

Söz konusu davanın hangi olaya ilişkin açıldığı, dava açılan kişinin polis ya da asker mi olduğuna dair ise herhangi bir bilgi verilmedi.

İlçede 2015’te ilan edilen ve 2016’nın ilk aylarına kadar süren 79 günlük yasak sürecinde 177 kişi bodrumlarında olmak üzere 288 insan yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerden 1’i bebek olmak üzere 41’i çocuk, 22’si kadındı.

Yaşamını yitiren 20’yi aşkın kişinin kimliği ise, üzerinden aylar geçmesine rağmen henüz belirlenemedi. Yasak sonrasında ilçedeki binalardan 2 bin 700 tanesinin ağır hasarlı veya yıkılmış tespit edilmişti.