Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ABD’ye ‘Minbiç’ sitemi: Yol haritasına uyulmadı

Erdoğan’dan ABD’ye ‘Minbiç’ sitemi: Yol haritasına uyulmadı

HABER MERKEZİ – Almanya ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’ye Minbiç konusunda sitemde bulundu: “ABD yol haritasına, takvime kesinlikle uymamıştır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’den Almanya’ya hareketinden önce gazetecilerle bir araya geldi ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Gündeminde ABD ile varılan Minbiç mutabakatı olan Erdoğan sitemde bulundu.

“ABD Münbiç’te sözünü tutmadı” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“ABD yol haritasına, takvime kesinlikle uymamıştır. YPG bölgeyi terk etmemiştir.”

ABD’nin İran’a yönelik yaptırım kararlarına da değinen Erdoğan, Türkiye’nin yaptırımlara karşı tavrının net olduğunu vurgulayarak, “Stratejik ürünlerde geri adım atmayız” şeklinde konuştu.

Yerel seçim ittifakı

Mart 2019’daki yerel seçimlere ilişkin ittifak konusunda MHP’yle karşılıklı olarak bazı kentlerde aday göstermeme yönündeki iddialara da yanıt veren Erdoğan, “Birinci olduğumuz yerden aday çıkarmamayı tabanıma anlatamam” dedi.

Minbiç’te ne oluyor?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı.

Anlaşma sonrası Ankara “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” dese de YPG Genel Komutanlığı bölgedeki güçlerinin zaten Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da kentten çekildiğini belirterek “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” demişti.

ABD ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtirken, Minbiç Askeri Konseyi de kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söylemişti.

Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde devriye faaliyetleri başlatırken, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun sözcüsü ABD’li askeri yetkili Sean Ryan başlattıkları devriyelerin birbirinden bağımsız yürütüldüğünü belirterek, “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise uyarılara rağmen Minbiç’te yeni bir operasyonun sinyalini vererek, “Şimdi ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı” demişti.

ABD’den son gelen açıklamada ise Minbiç’teki yönetimin ‘etnisiteye bakılmaksızın Minbiçlilerden kurulacağı’ ifade edilmişti. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, bağımsız devriyeden ortak devriyeye geçileceğini belirtmişti.