Ana SayfaDünyaWP: Kaşıkçı’ya ait ses kaydı CIA Direktörü Haspel’e dinletildi

WP: Kaşıkçı’ya ait ses kaydı CIA Direktörü Haspel’e dinletildi

HABER MERKEZİ – Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki konsolosluğunda öldürüldüğünün açıklanmasının ardından Avrupa ülkeleri, Almanya’nın Suudi Arabistan’a yönelik silah ihracatını durdurma çağrısını reddetti. Öte yandan Türkiye’ye gelen CIA Direktörü Haspel’e Kaşıkçı’ya ait bir ses kaydığı dinletildiği iddia edildi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki konsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma sürerken konuya ilişkin dünyadan tepkiler gelmeye de devam ediyor.

ABD ve Britanya’nın Suudi Arabistan’a dönük yaptırımları bazı şüphelilerin vizelerinin iptal edilmesiyle sınırlı kalırken, Avrupa ülkeleri Almanya’dan gelen “Cinayet aydınlatılana kadar silah satışını durdurun” çağrısını reddetti.

Almanya’nın Suudi Arabistan’a silah satışının durdurulması çağrısına Fransa’nın yanı sıra İspanya, İsveç ve Britanya’dan da olumsuz yanıt geldi.

“CIA direktörüne ses kaydı dinletildi”

Avrupa’da bu gelişmeler yaşanırken, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel Salı günü Türkiye’ye geldi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Haspel’e Kaşıkçı’ya ait ses kaydının diletildiğini yazdı.

Haberde, ses kaydının Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’ndaki sorgusunu ve ardından öldürüldüğü anları içerdiği belirtildi.

Washington Post’un haberinde kaynak olarak “Haspel’in Türkiye ziyaretindeki görüşmelerini bilen kişiler” gösterildi.

Ne oluyor?

Suudi Arabistan, 19 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, 2 Ekim’de İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kaşıkçı’nın burada yaşanan bir arbede sonucu yaşamını yitirdiğini iddia etmişti.

Ayrıca konuyla ilgili 18 kişi gözaltına alınırken, konuyla ilgili açılan soruşturmanın sürdüğü bildirilmişti.

Önceki gün ise Suudi Arabistan’ın Cuma akşamki açıklamasına göre farklılıklar içeren yeni iddialar ortaya atılmıştı.

Suudi Arabistan hükümetinden üst düzey bir yetkili, adının gizli kalması koşuluyla Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’yı geri dönmeye ikna etmek üzere 15 kişilik bir heyetin İstanbul’a gönderildiğini ancak yapılan görüşmeler sırasında ‘işlerin ters gittiğini’ söylemişti.

Yetkili, Kaşıkçı’nın görüşme sırasında bağırmaya başladığını ve bunun üzerine paniğe kapılan heyetten birinin Kaçıkçı’yı sakinleştirmek için arkadan boynuna sarılıp eliyle ağzını kapattığını. Bu esnada ise Kaşıkçı hayatını kaybettiğini aktarmıştı.

Suudi yetkili Kaşıkçı için neden İstanbul’a bir heyetin gönderildiğini ise, “Suudi Arabistan hükümeti, yurt dışında yaşayan muhalif isimlerin düşman ülkeler tarafından rejim karşıtı faaliyetlerde bulunmaya zorlanmamaları amacıyla ülkeye geri getirilmelerini amaçlayan bir girişim başlattı” sözleriyle anlatmıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ise yaptığı açıklamada, “Kaşıkçı’nın ölümü korkunç bir hata ve trajedi” demiş, Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğünü ve cesedin nerede olduğunu bilmediklerini savunmuştu.