Ana SayfaEkonomiTanzim adımı çözüm olmadı: İstanbul’daki gıda fiyatı artışları sürüyor

Tanzim adımı çözüm olmadı: İstanbul’daki gıda fiyatı artışları sürüyor

HABER MERKEZİ – Hükümetin fiyat artışlarını düşürmek amacıyla açtığı tanzim satış noktalarına rağmen İstanbul’daki gıda fiyatı artışları sürüyor. İTO’nun verilerine göre gıdadaki fiyat artışı, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,45 oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2019 Şubat ayı dönemi fiyat gelişmelerini açıkladı.

Buna göre İstanbul’da perakende fiyatlar aylık yüzde 0,98 ve yıllık yüzde 18,37 arttı.

Toptan fiyatlarda da aylık yüzde 0,95 ve yıllık yüzde 23 yükseliş kaydedildi.

Gıda fiyatlarındaki artış sürüyor

Şubat’ta perakende fiyatlar önceki aya kıyasla sağlık ve kişisel bakımda yüzde 3,06, gıdada yüzde 1,45 artarken, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları ile ev eşyası harcamalarındaki artış sırasıyla yüzde 1,79 ve 0,34 oldu.

Giyimde yüzde 1,26, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında ise yüzde 0,03 azaldı.

Ne oluyor?

Sanayi üretiminde düşüş, dolar kurlarındaki hızlı artış ve giderek yükselen işsizliğe konkordato ve iflaslar eşlik ederken enflasyon yüzde 20’lerin üzerinde yer almaya devam ediyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki neredeyse her grupta fiyat yükselişleri devam ederken, en çarpıcı artış gıdada yaşanıyor.

Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılının Ocak ayına ilişkin verilerine göre gıdadaki artış son bir yılda yüzde 30’u aştı.

Pek çok iktisatçı bu durumu ‘tarımın iflası’ olarak yorumluyor. Konuyu değerlendiren isimlerden iktisatçı Ümit Akçay, “Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor” diyor.

Yaklaşan yerel seçimlerde ekonomi ana gündem maddesi olmaya devam ederken, son olarak 11 Şubat Pazartesi günü itibariyle İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri tarafından tanzim satış noktaları açıldı.

Hükümetin sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek iddiasıyla gündeme getirdiği tanzim satış noktaları, iki buçuk ay süreyle faaliyet gösterecek.

Previous post
Madam Marta'yı anlatacak sergi İstanbul'da açılıyor
Next post
Erdoğan “Hisseleri devredilecek” demişti: İş Bankası’nın kâr dağıtım talebine ret