Ana SayfaGüncelAçlık grevleri: Tutuklu yakınlarından destek eylemleri

Açlık grevleri: Tutuklu yakınlarından destek eylemleri

HABER MERKEZİ – Tutuklu yakınları, cezaevlerinde sürdürülen açlık grevine dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır Barosu’nda üç günlük açlık grevi eylemi başlattı. Gebze Cezaevi’ndeki tutuklu yakınlarının oturma eyleminin yanı sıra tecridin kaldırılması talebiyle Adalet Bakanlığı’na dilekçe gönderme kampanyası başlatıldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi ( HDP) Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eylemi 154’üncü gününde devam ederken, 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevinde.

Cezaevlerindeki tutukluların durumu ağırlaşırken, tutuklu yakınlarının destek eylemleri ise sürüyor.

Diyarbakır Barosu’nda üç günlük açlık grevi

Diyarbakır Barosu’nda üç günlük açlık grevi eylemine başlayan tutuklu yakınları, ellerinde cezaevlerinde bulunan yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

Barış Anneleri Meclisi üyesi ve tutuklu yakını Nezahat Teke, baroda eyleme başlamalarının nedenine değinerek şunları söyledi:

“Baro adalet ve hukuk yeridir. Bizler de tüm tutuklu anneleri gibi çocuklarımızın durumunu görüyoruz ve nerede sesimizi yükseltebiliriz diyoruz. Leyla Güven bugün 154 gündür açlık grevinde ve ölümle pençeleşiyor. Bizler de çocuklarımız ölmesin diye burada eyleme başladık.

“Madem çocuklarımız aç kalıyor, bizler de burada üç gün boyunca oturma eylemi yapıp açlık grevine gireceğiz. Dün görüşe gidip geldik, çocuklarımızı gördük, gözümüze uyku girmiyor. Ölüm gerekiyorsa biz ölelim. Tüm dünyaya diyoruz, herkesin hakkı vardır.”

Cezaevlerinden yedi cenazenin çıktığını, ailelerinin istediği gibi çocuklarını defnedemediklerini belirten Teke, “Tek isteğimiz var çocuklarımız ölmesin” dedi.

Baro Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman ise yaptığı açıklamada, tecridin sonlandırılması için hükümete çağrıda bulundu.

Gebze Cezaevi önünde tutuklu yakınları oturma eylemi yaptı

Bu arada açlık grevinde olan tutukluların aileleri, Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi önünde dün başlattıkları nöbet eylemini bugün de tüm engellemelere rağmen devam ettirdi.

Tutuklu yakınlarından dilekçe kampanyası

Diğer yandan ise açlık grevindeki tutukluların aileleri, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle Adalet Bakanlığı’na dilekçe gönderme kampanyası başlattı.

Aileler, herkesi duyarlı olmaya ve kampanyaya katılmaya davet etti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yönelik yazılan dilekçeye buradan ulaşabilirsiniz.

Talep ne?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Cezaevlerindeki ölümler

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.


Karınca, Mezopotamya Ajansı