Ana SayfaCezaevleriAltıncı ölüm: Osmaniye Cezaevi’nde de bir tutuklu yaşamına son verdi

Altıncı ölüm: Osmaniye Cezaevi’nde de bir tutuklu yaşamına son verdi

HABER MERKEZİ – Osmaniye Cezaevi’nde tutuklu bulunan Siraç Yüksek’in ‘tecridi protesto etmek’ için yaşamını sonlandırdığı bildirildi.

Cezaevlerinde bir tutuklu daha yaşamına son verdi.

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Siraç Yüksek’in de diğer tutuklular gibi ‘tecridi protesto etmek’ için yaşamını sonlandırdığı bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre 1 Mart tarihinde açlık grevine başlayan Yüksek’in cenazesi otopsi işlemi için Adana Adli Tıp Kurumu morguna getirildi.

Yüksek’in cenazesi ailesi tarafından alınarak toprağa verilmek üzere Mardin’in Nusaybin ilçesine doğru yola çıkarıldı.

Siraç Yüksek sokağa çıkma yasakları döneminde tutuklanan ve Nusaybin Davası’nda yargılanan isimlerdendi.

Açlık grevleri ve ölümler

Leyla Güven’in 8 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyor.

Açlık grevinde 146 günü geride bırakacak olan Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, cezaevlerinde beş siyasi tutuklu yaşamına son vermişti:

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, Zehra Sağlam 24 Mart’ta Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, Medya Çınar 25 Mart’ta Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde ve son olarak Yonca Akici 1 Nisan’da Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde.

Siraç Yüksek’in yaşamına son vermesiyle birlikte cezaevlerindeki ölümlerin sayısı altıya yükselmiş oldu.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler ise engelleniyordu.


Britanyalı insan hakları avukatı Margaret Owen açlık grevine başlıyor


Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.