Ana SayfaGüncelSırrı Süreyya Önder cezaevinden çıktı: Sözümüzü söylemeye devam

Sırrı Süreyya Önder cezaevinden çıktı: Sözümüzü söylemeye devam

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi’nin “ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” ilişkin kararı üzerine HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder tutulduğu cezaevinden tahliye edildi. Önder, kendisini karşılayan yurttaşlara “Ne dediysek barış için dedik; her zaman da barış ve demokrasi için sözümüzü söylemeye devam edeceğiz” diye seslendi.

Anayasa Mahkemesi’nin, HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e 2013 yılı Newroz kutlamasında yaptığı konuşmada “örgüt propagandasını yaptığı” suçlamasıyla yargılandığı davada 3 yıl 6 ay hapis cezası verilmesiyle “ifade özgürlüğü ihlal edildiğine” karar vermesinin ardından, Önder’in yargılandığı İstanbul 26’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararını onadı.

Yerel mahkemenin bu kararı üzerine Önder 6 Aralık 2018 tarihinden bu yana tutuklu bulunduğu Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

Önder’i cezaevinin kapısında kızı Ceren Önder karşıladı. Ayrıca HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Ferhat Encü, Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş ile CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Önder’i karşılayanlar arasındaydı.

Sırrı Süreyya Önder’in tahliyesini beklemeye gelen yurttaşlar ise cezaevi önünde beklemenin yasak olduğu gerekçesiyle sekiz kilometre uzaklıktaki bir dinlenme tesisine gitmek zorunda kaldı.

Cezaevi çıkışı kendini bekleyen yurttaşların yanına gelen Önder, “Her zaman barış ve demokrasi için sözümüzü söylemeye devam edeceğiz” mesajı verdi.

“İçerdeki arkadaşlarımızın çok selamları var. Normalde böyle bir süreçte sevinmemiz lazım ama bir yanımız içerde olduğu için sevinemiyoruz. Ne zaman demokratik ve barışçıl bir adım atılırsa sevincimizi o zaman yaşayabileceğiz. AYM kararını oy birliği ile almış olması çok değerlidir. Umarım diğer yargılamalar içinde geçerli olur. Neticede her zaman söylediğimiz gibi sözümüzü söylemişiz. Biz inandığımızı söylüyoruz, inanmadığımız şeyi söylemiyoruz. Ne dediysek barış için dedik. Her zaman da barış ve demokrasi için sözümüzü söylemeye devam edeceğiz.”

10 aydır cezaevindeydi

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından yerinde bulunmuş, ceza kesinleşmişti.

Önder, 6 Aralık 2018 tarihinde Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ne girmişti.

Bunun üzerine bireysel başvuruda bulunan Önder’in başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi, Önder’in “ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verdi.

Kararın gerekçesinde, “Herhangi bir düşünce açıklamasının şiddete teşvik ettiği gösterilmeden soyut olarak algı yaratılmaya çalışıldığından bahisle terör örgütünün propagandası olarak kabul edilmesi hukuksal bir değerlendirme olarak kabul edilemez” değerlendirmesi yapıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı yerel mahkemeye ulaşmasına rağmen Önder’in tahliyesi bekletiliyordu.


Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.
Previous post
DEV-TESKTİL Sendikası’nın şubelerine polis baskını: 21 gözaltı
Next post
Bahçeli’den Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması çağrısı, CHP’den tepki