Ana SayfaEkonomi‘Züğürt tesellisi’: Enflasyon tek haneye indi

‘Züğürt tesellisi’: Enflasyon tek haneye indi

HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı verilere göre Eylül ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0,99 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 9,26’ya gerileyerek, tek hanelere indi. “TÜFE ile kimse teselli bulmasın” diyen iktisatçı Sönmez, enflasyonun Kasım’dan sonra yine çift hanelere yükseleceğini ve yıl sonunda yüzde 12 olacağını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Buna göre, tüketici fiyatları Eylül’de aylık bazda yüzde 0,99 artış gösterirken, yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 15,01’den yüzde 9,26’ya geriledi.

Böylece beklentilerden daha az yükselen enflasyon tek haneye inmiş oldu.

TÜFE, Eylül ayında bir önceki yılın Aralık ayına göre ise yüzde 8,42 artış gösterdi.

Eylül ayında enflasyon verisinin aylık yüzde 1,30 artacağı ve yıllık enflasyonun 9,60 seviyelerine düşeceği öngörülüyordu.

Aylık en yüksek artış konut grubunda

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, giyim ve ayakkabıda yüzde 2,13, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,09, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,79 ve ulaştırmada yüzde 1,61 artış gerçekleşti.

Eğlence ve kültürde yüzde 0,53 ve haberleşmede yüzde 0,07 düşüş gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış alkollü içecekler ve tütün grubunda

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre sağlık yüzde 15,41, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 14,98, lokanta ve oteller yüzde 14,87 ve eğitim yüzde 14,00 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları.

İktisatçı Sönmez: Züğürt tesellisi ile avunmayın

TÜİK açıkladığı rakamları değerlendiren iktisatçı Mustafa Sönmez, tek hanelere inen enflasyonun Kasım’dan sonra yine çift hanelere yükseleceğini söyledi.

Enflasyonun yıl sonunda yüzde 12 olacağını da belirten Sönmez, “Züğürt tesellisi ile avunmayın” diye de ekledi.

Ümit Akçay: Fiyatlar artmaya devam ediyor

İktisatçı Ümit Akçay ise Twitter üzerinden yaptığı kısa yorumda “Enflasyon düştü, fiyatlar artmaya devam ediyor” dedi.

Akçay, Bloomberg’in enflasyon grafiğini de “Üretimin ithalata bağımlılığını gösteren güzel bir grafik” yorumuyla paylaştı.

Albayrak: Enflasyonda hedefimiz yüzde 5 seviyesine ilerlemek

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Enflasyonda ve cari dengedeki başarıyı, ekonominin tüm alanlarına taşıyacağız” dedi.

Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Albayrak, “Ekonomide arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmak için şimdi yeni hedefimiz bu kazanımları koruyarak, enflasyonda %5 seviyesine adım adım ilerlemek” diye de ekledi.

Previous post
Roboskili ailelere 'anma' davası
Next post
Beş kız çocuğunu cinsel istismara maruz bırakan erkeğe 26 yıl hapis