Ana SayfaGüncel1 Aralık HIV/AIDS günü: ‘Türkiye’de HIV ile yaşayanların yüzde 49’u bunu bilmiyor’

1 Aralık HIV/AIDS günü: ‘Türkiye’de HIV ile yaşayanların yüzde 49’u bunu bilmiyor’

HABER MERKEZİ – Pozitif Dayanışma, 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Farkındalık Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada, “Ülkemizde HIV ile yaşayan kişilerin tahminen yüzde 49’u HIV ile yaşadığını bilmiyor. Türkiye’de HIV tanısı almak ve tedaviye erişmek zor gibi görünmese de toplumsal önyargılar, damgalanma, ayrımcılığa maruz kalma endişesi gibi nedenlerle kişiler düzenli test yaptırmaktan kaçınmaktadır” denildi.

Bugün 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Farkındalık Günü.

Peki Türkiye, HIV’e karşı tanı ve tedavide hangi aşamada?

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Pozitif Dayanışma, doğru bilinen yanlışlara ve ülkedeki gerçekliğe değindi.

“HIV bağışıklık sisteminin zayıflaması ile fırsatçı başka enfeksiyonlar için vücudu korumasız bırakır. Günümüzde gelişen tedaviler sayesinde eğer HIV ile yaşayan bireyler düzenli ilaç kullanıyorsa HIV’den dolayı gelişecek fırsatçı enfeksiyonlar nedeniyle hasta olmazlar, hayatlarına olağan akışlarında devam eder ve herkes gibi yaşarlar. Dolayısıyla HIV ile yaşamak sürekli bir hastalık hali değildir, HIV ile yaşayanlar da hasta değildir.”

Dayanışma, HIV’in tanımlanmasından bu yana geçen onlarca sene içerisinde tanı ve tedavi yöntemlerinde çok önemli gelişmeler yaşandığını ancak ayrımcılık nedeniyle pek çok kişinin test yaptıramadığını vurguladı.

“Güncel araştırmalar gösteriyor ki ülkemizde HIV ile yaşayan kişilerin tahminen yüzde 49’u HIV ile yaşadığını bilmiyor.
Türkiye’de HIV tanısı almak ve tedaviye erişmek zor gibi görünmese de toplumsal önyargılar, damgalanma, ayrımcılığa maruz kalma endişesi gibi nedenlerle kişiler düzenli test yaptırmaktan kaçınmaktadır.
Devlet hastanelerinde ya da özel kliniklerde test için ısrarla kimlik bilgilerinin istenmesi, sağlık çalışanlarının HIV hakkında yeterli ve doğru bilgiye sahip olmamaları, ayrımcı tutum ve davranışlar sergilemeleri kişilerin düzenli test yaptırmalarının önünde ciddi engeller teşkil etmektedir.
Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından HIV alanında çalışan sivil toplum örgütleri de sürece dahil edilerek tüm sağlık çalışanlarına, doğru ve güncel bilgilerle, damgalama ve ayrımcılığın önlenmesi amacıyla eğitimler düzenlenmelidir.”

HIV & AIDS hakkında bunları biliyor muydunuz?

Pozitif Dayanışma, HIV & AIDS hakkında şu bilgileri de paylaştı:

  • Bilim insanlarına göre HIV ilk olarak 1930’larda Batı Afrika’da şempanzelerde görüldü.
  • Dünyada AIDS ilk kez 1982’de tanımlandı. Türkiye’de ilk vaka 1985 yılında raporlandı.
  • HIV&AIDS tedavisine ulaşımın güçlüğü ve pahalılığı kitlesel olarak ilk kez 1987 yılında ACT-UP tarafından dile getirildi.
  • 1988 yılında 1 Aralık, Dünya HIV & AIDS Farkındalık Günü ilan edildi.
  • 2006 yılında geliştirilen yeni ilaçlarla günde tek tablet uygulamasına geçildi.
  • Türkiye’de bu alanda çalışma yürüten ilk dernek 2005 yılında kuruldu.
  • 2014 yılında UNAIDS, 90-90-90 hedefini açıkladı. 2020 yılına kadar dünya genelinde HIV tanısı alan kişilerin %90’ına ulaşmayı, %90’ının tıbbi tedaviye erişmesini ve %90’ında virüs aktarımının olmamasını hedefledi. Fakat maalesef henüz bu rakamlara ulaşılmış değil.
  • Ankara’da bir ilk! HIV & AIDS alanında çalışma yürüten Pozitif Dayanışma kuruldu.
  • Belirlenemeyen=Bulaşmayan! 6 ay düzenli ilaç kullanımı ile kişinin viral yükü belirlenemeyen seviyede kaldığında HIV bulaşmıyor.
  • Erken tanı, HIV tedavisinde kişilere avantaj sağlayabilir. Lütfen düzenli aralıklarla test yaptırın!
  • HIV; sarılmakla, öpüşmekle, aynı bardağı kullanmakla yani sosyal hayatın içerisindeki paylaşımlarla bulaşmaz.
  • Kondom Şart! Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yeni tanı alanların %84’ü erkek. Bulaşma kategorisinde ise %47 ile cinsel yolla bulaşma ilk sırada yer alıyor.
Previous post
MHP'li vekili eleştirdiği için saldırıya uğramıştı: Saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldı
Next post
Adana'da beton mikserinin çarptığı 2 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi