Ana SayfaGüncelHDP’nin çoğunluğu elinden alındı: GABB’da 70 üyenin yerine kayyum

HDP’nin çoğunluğu elinden alındı: GABB’da 70 üyenin yerine kayyum

HABER MERKEZİ – 31 Mart seçimlerinde bu yana HDP’nin üçü büyük şehir olmak üzere 24 belediyesine kayyum atanmasının ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’ndeki HDP’li 70 belediye meclis üyesinin yerine de kayyum atandı. Böylece HDP’nin belediyeler birliğindeki çoğunluğu elinden alınmış oldu.

31 Mart seçimlerinin ardından Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere 24 il, ilçe ve belde belediyelerinin eşbaşkanları görevden alınarak yerlerine kayyum atanmıştı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nde (GABB) 151 üyesi bulunan HDP’nin 70 üyesinin yerine de kayyum atandı.

Vali, GABB Başkanlığı’na atandı

Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaman’ın haberine göre, 21 Haziran’daki toplantıda 101 üyesi bulunan GABB Başkanlığı’na Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı getirildi.

Ancak Mızraklı’nın yerine kayyum atanmasıyla 30 Eylül’de GABB 2019 Yılı 2’nci Dönem Meclis toplantısı yapıldı.

HDP’li üyeler, GABB tüzüğünün 14’üncü maddesi gereğince yeni başkanın seçilmesini talep ederken, Mızraklı’nın yerine atanan kayyum Vali Hasan Basri Güzeloğlu, GABB başkanlığına kendisini vekil olarak atadı.

HDP’lilerin seçim talepli önergesi üzerine toplantıya katılmayan Güzeloğlu’nun, kendi yerine gönderdiği vali yardımcısı “Ben devlet adına buradayım ve size bir oylama yaptırmayacağım. Birliğin zaten bir başkanı var ve o da validir” dedi.

Bunun üzerine gündem önerileri görüşülmeden meclis toplantısı sona erdirilirken, 151’i HDP’li, 90’ı AKP’li, 10’u ise diğer partilerden toplam 251 meclis üyesi bulunan GABB’da, 24 belediyeyi temsil eden HDP’li 70 üye yerine kayyum atandı.

GABB’da HDP’li üyesi sayısı 81’e düşürülürken, 28 Kasım’da yapılan toplantıya ise HDP’li üyeler katılmadı.

“Ben devletim, buraya el koyuyorum”

DBB meclis üyeliğinden GABB’a seçilen Şaban Karakaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“Kayyum atandıktan sonra ilk toplantıya gittik, kayyum yoktu. Onun yerine başkan vekili vardı. Başkanın istifa, ölüm ya da mahkeme kararı ile cezalandırılması durumunda başkan görevden alınır, meclis kendi içinde oylama yapar ve başkan seçer. Onu yapmak istedik.
“İlk toplantıda bunu gündeme getirdiğimiz gibi biri birden çıkıp kürsüye el koydu. Dedi ki ‘ben burayı gasp ediyorum. Siz yeni bir başkan seçemezsiniz. Buna müsaade etmeyeceğim. Ben devletim, buraya el koyuyorum’ dedi. Bizde bunu kabul etmedik ve toplantıyı bir daha ki aya erteledik.”

Karakaş son olarak, GABB meclisinde yer alan 70 üyelerinin yerine kayyum atanmasıyla HDP’nin meclis üye sayısının 81’e düştüğünü ve karar alma noktasında etkisiz bir pozisyona geldiğini söyledi.


HDP’li üç belediyenin eşbaşkanları gözaltına alındı

Erdoğan Aydın: Kayyum politikası sömürge muamelesi yapmaktır

31 Mart’tan beri 24 belediyesine el konulan HDP’den ‘kayyum raporu’

Previous post
Fransa'da genel grev ikinci gününde
Next post
Sakarya’da üniversite öğrencisi ölü bulundu