Ana SayfaDünya19 ülkeden Afganistan’daki kadın ve çocuklar için ortak bildiri

19 ülkeden Afganistan’daki kadın ve çocuklar için ortak bildiri

HABER MERKEZİ – ABD’nin de aralarında olduğu 19 ülke, yayınladıkları ortak bildiride, Afganistan’daki yetkili makamları kadın ve kız çocuklarının hak ve özgürlüklerini güvence altına almaya çağırdı.

ABD’nin Afganistan’dan çekilmeye başlamasının ardından Taliban ülke yönetimini ele geçirdi.

İslam Emirliği ilan etmesi beklenen Taliban yönetimindeki ülkede özellikle kadınlar tarafından endişe hakim.

ABD, Avrupa Birliği (AB) ve 19 ülke, bu endişeye ilişkin ortak bir bildiri yayınladı.

Açıklamada, “Afganistan’daki kadınlar ve kız çocuklarının, eğitim, çalışma ve hareket özgürlüğü hakları konusunda derin endişe duyuyoruz. Afganistan genelinde yetkili makamları kadınların korunmasını güvence altına almaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Afgan kadınları ve kızlarının, tüm Afgan halkı gibi güven ve onur içinde yaşamayı hak ettiği ifade edilen açıklamada, “Her türlü ayrımcılık ve istismar önlenmelidir. Uluslararası toplum olarak seslerinin duyulmasını sağlamak için onlara yardım etmeye ve desteklemeye hazırız” denildi.

‘Yakından takip edilecek’

Açıklamada, son 20 yılda Afganistan’daki kadın ve kız çocuklarının yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelen hak ve özgürlüklerin gelecekte kurulacak hükümet tarafından nasıl güvence altına alınacağının yakından takip edileceği kaydedildi.

Ortak açıklama ABD, AB, Arnavutluk, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Honduras, Guatemala, Kuzey Makedonya, Yeni Zelanda, Norveç, Paraguay, Senegal, İsviçre ve Birleşik Krallık tarafından imzalandı.

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından en çok endişe yaşanan konulardan biri Afgan kadınlarının durumu oldu.

Taliban kadınların şeriat kuralları çerçevesinde iş ve eğitim hayatına katılabileceklerini ve başörtüsünün zorunlu olacağını açıklamıştı.




Önceki Haber
Rize'de Delta varyantı nedeniyle hastaneler dolmak üzere: Aşı olun
Sonraki Haber
'Hard kapitalizm' sözleriyle bilinen Kaya gözaltına alındı