Ana SayfaGüncelAnjiyo olan tutuklu hastanede 8 gün kelepçeli tutuldu

Anjiyo olan tutuklu hastanede 8 gün kelepçeli tutuldu

HABER MERKEZİ – Hasta tutuklu Muhlise Karagüzel’in anjiyo olduğu hastanede 8 gün boyunca bir elinin ranzada kelepçeli tutulduğunu belirten Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, infazının ertelenmesini talep etti. İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu ise kanser tedavisi gören Mesude Pehlivan’ın tedavisinin engellendiğini açıkladı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların duruma dikkat çekmek için gerçekleştirdiği eylemlerin 362’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesinde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutuklu Muhlise Karagüzel’in durumunu aktardı.

Karagüzel’in burnunda hızla büyüyen ve nefes almasını neredeyse olanaksız hale getiren etlerden kaynaklı Şubat ayında ameliyat olduğunu dile getiren Çevirmen, “Uzunca süre karantina koğuşunda kalmıştır. Mart ayında karantina koğuşundan çıkarılıp koğuşa geçtiğinde kalp krizi geçirmiş ve önce hapishane kampusundaki hastaneye götürülmüş, burada durumu çok kritik bir hal almış, tansiyonu yükselmiş ve ambulansla Kayseri’ye hastaneye kaldırılmıştır. Sonrasında neler olduğunu hatırlamadığını ifade etmiştir. Kendisine anjiyo yapılmış, 2 gün yoğun bakımda kalmıştır” dedi.

‘Ranzaya kelepçelendi’

Doktorların “Bütün damarların tıkanmış” demesi üzerine Karagüzel’in ilk anjiyodan 3 gün sonra yeniden anjiyo olduğunu kaydeden Çevirmen şu bilgileri aktardı:

Karagüzel, 8 gün hastanede kaldığını, ikinci anjiyo sonunda çok kötü olduğunu ve çocuklarını görmek istediğini söylediğini, hastanede kaldığı 8 gün içerisinde bir elinin ranzada kelepçeli tutulduğunu, kızının kendisini görmeye gelirken de ellerinin kelepçeli olduğunu, bu nedenle kızıyla konuşamadığını ifade etmiştir. 3 kalp damarı tıkalı, 2 kalp damarı açılmıştır. Sağlık kontrolüne götürüldüğünde, sağlık raporlarını almak için yazılı olarak başvuru yapmış ancak verilmemiştir.

‘Tek başına yürüyemiyor’

Karagüzel’in avukat görüşünde, “Her iki bacağının ve ayağının çok acıdığını, dört ayak parmağının karardığını, arkadaşlarının yardımıyla yürüyebildiğini, destek olmaksızın 1 veya 2 adım attıktan sonra hemen yere düştüğünü, bugüne kadar tekerlekli sandalye ile hareket edebildiğini” aktardığını söyleyen Çevirmen, hasta tutuklunun durumuyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

Boyun ve belinde olmak üzere ikişer fıtık bulunmaktadır. Boyun ve belinde sıkışma mevcut, tansiyon hastalığı var, şekerinin çok yüksek olmasından kaynaklı günde dört kez iğne yaptırmakta ve ayrıca çok fazla ilaç kullanmaktadır. Tansiyon hastalığı için iki ilaç ve bir de dil altı hapı kullanmaktadır. 2 kez göz anjiyosu olmuş, doktorlar tarafından acilen ameliyat olması gerektiği söylenmiş ancak gözlerini kaybetme ihtimali olduğu için ameliyat olmak istememiştir. Astım hastalığı giderek ağırlaşmakta, nefes almakta güçlük çekmekte, nefes darlığı nedeniyle uyuyamamakta, bu hastalık yüzünden çok kez uykuda bayılmakta ve arkadaşları tarafından uyandırılmaktadır.

‘Diyet menüsü verilmedi’

Şeker hastası Karagüzel’e diyet yemekleri verilmesi gerektiğini vurgulayan Çevirmen, “İdareden diyet menüsü istemiş ancak verilmemektedir. Yemek porsiyonlarının çok küçük olduğunu ve bu yemekleri mecburen yemek zorunda olduğunu, kendi imkanlarıyla diyet yapmak zorunda kaldığını ancak maddi imkanlarının elverişli olmadığını, hapishanede sürekli patates, fasulye ve pirinç yemeği çıktığını ancak yememesi gerektiğini bildiği için bu yemekleri yiyemediğini, kantinde de diyet yiyeceklerin bulunmadığını, sağlıklı beslenemediği için çok güçsüz düştüğünü aktarmıştır” dedi.

Çevirmen, Karagüzel’in gittikçe ağırlaşan hastalıkları nedeniyle etkili bir tedavi sürecinin yürütülmesini, bu süreç zarfında heyet raporu aldırılarak infazının ertelenmesini talep etti.

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu yapıtığı açıklama ile hasta tutuklu Mesude Pehlivan’ın durumuna dikkat çekti.

Kanser hastası tutuklunun durumu

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu da her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 490’ıncı haftasını gerçekleştirdi. Covid-19 pandemisi gerekçesiyle sanal medya hesapları üzerinden düzenlenen eylemde, Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Mesude Pehlivan’ın durumuna dikkati çekildi.

Pehlivan için daha önce Adli Tıp Kurumuna yapılan başvurunun reddedildiğini söyleyen Tosun, tekrardan yapılan başvurunun sonucunu beklediklerini kaydetti. Tosun, “İnsan hakları savunucuları olarak; Mesude Pehlivan’ın tedavi hakkına erişimi önündeki engellerin kaldırılmasını, tedavisi için gereken infaz ertelemesi kararının verilerek serbest bırakılmasını ve böylelikle sağlık ve yaşam hakkının korunmasını istiyor, hasta mahpusların sağlığa erişim hakkı önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz” çağrısında bulundu.




Önceki Haber
Karadeniz'deki selde can kaybı 44’e çıktı
Sonraki Haber
Yürütmeyi durdurma kararına rağmen Ebru HES tamamlanmış