Ana SayfaDünyaBiden: Taliban ile kontak halindeyiz

Biden: Taliban ile kontak halindeyiz

HABER MERKEZİ – Afganistan’a ilişkin konuşan ABD Başkanı Biden, “Güvenli geçişi sağlamak için Taliban ile kontak halindeyiz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan’a ilişkin açıklama yaptı.

Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Joe Biden, tahliyelerde dikkatli olmaya çalıştıklarını söyledi. Bunun en zorlu hava operasyonlarından biri olduğunu kaydeden Biden, şöyle konuştu:

Dolayısıyla çok dikkatli hareket etmemiz gerekiyor. ABD hükümeti olarak özel uçuşlarla binler kişiyi tahliye etmeyi planlıyoruz. Bu ABD vatandaşları ve aileleri ile özel mülteci vizesi sahipleri ve ailelerini içermekte, bizim için çalışan Afganları içermekte. Diğer Afganlara ve kadın liderlere, gazetecilere yardımcı olacağız.

240 gazeteci tahliye edildi

240 gazeteciyi tahliye ettiklerini aktaran Biden, “New York Times, Washington Post ve diğer gazetelerin yöneticileriyle yakından çalışıyoruz. Bu gazetelerin 240 çalışanını bu hafta başında tahliye ettik. Aynı zamanda ülkeden çıkanların sayısının artırmaya çalışıyoruz. Dün 5 bin kadar kişiyi tahliye ettik” dedi.

“Evine dönmek isteyen her ABD’liyi buraya taşıyacağız” diyen Biden şöyle devam etti:

Güvenli geçişi sağlamak için Taliban ile kontak halindeyiz. Amacımız, Afganistan’dan çıkmak isteyen her ABD’linin havalimanına ulaşması. Taliban’a şunu söyledik: Güçlerimize yönelik her saldırı ya da operasyonların engellenmesi güçlü bir tepkiye neden olacaktır. Herhangi bir şekilde durulduğumuzda buna yanıt vereceğimizi söyledik.

‘Çok üzücüydü’

Geçen haftanın çok üzücü olduğunu ifade eden Biden, “Çaresizlikten panikleyen insanların çok üzücü görüntülerini izledik. Tamamen anlaşılır bir şey. Korkmuşlar. Üzgünler. Daha sonra ne olacağını bilmiyorlar” dedi.

Biden, Afganistan’da çöküşün ABD’nin dünya genelindeki güvenilirliğini etkileyip etkilemediği sorusuna “Müttefiklerimiz güvenilirlik kaybı konusunda bir sorgulamada bulunmadı. Böyle bir şey görmedim. Aslında durum tam tersi” şeklinde yanıt verdi.




Önceki Haber
İçişleri Bakanlığı'ndan valiliklere 'PCR testi zorunluluğu' genelgesi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.