Ana SayfaGüncelKayıp yakınları Buluttekin ve Er’in akibetini sordu

Kayıp yakınları Buluttekin ve Er’in akibetini sordu

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da İHD ve kayıp yakınları, Kulp ilçesinde 1995’te evine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alınan Osman Buluttekin’in akıbetini sordu. Batman’da da kayıp yakınları Çukurca’da kaybedilen Hacı Ahmet Er’e ne olduğunu sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 652’ncisini pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirdi.

Eylemde 25 Ağustos 1995 Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki evine düzenlenen baskında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Osman Buluttekin’in (35) akıbeti soruldu.

Buluttekin’in hikayesini anlatan İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, 7 çocuk babası Buluttekin’in ikamet ettiği Yeşilköy’ün askerler tarafından yakılması sonucu ilçe merkezine göç ettiğini belirterek, 23 Ağustos 1995 gecesindeki bir çatışma nedeniyle ilçeye giriş ve çıkışların yasaklandığını söyledi.

Gece yarısı Buluttekin ailesinin Jandarma Karakoluna ve Kaymakamın konutuna 100 metre mesafedeki evine, kendilerini polis olarak tanıtan ağır silahlı 4 kişi tarafından baskın yapıldığını ifade eden Demir, “Baskına gelenler ‘emniyetten geliyoruz, seninle biraz işimiz var’ diyerek Osman Buluttekin’i evinden zorla aldılar. Baskın esnasında evin telefon kabloları kesildi. Emniyette bekçi olarak çalışan 35 yaşındaki Osman Buluttekin, üzerinde pijama, ayağında terlik ile götürüldü” dedi.

Tanık: Polis noktasına götürüldü

Olaya tanıklık eden bir komşusunun, Buluttekin’in arabaya bindirilerek yakında bulunan ve polisler tarafından kontrol noktası olarak kullanılan tepelik bir yere götürüldüğünü gördüğünü ifade eden Demir, ailenin belirtilen yere gidip Buluttekin’in akıbetini sormak istediği, ancak yasaklı bölge olduğu ileri sürülerek emniyet tarafından buna izin verilmediğini dile getirdi.

Demir, kaybedilmeden 3 ay önce, 1 yıl 2 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan Buluttekin’in sürekli tehdit telefonları aldığını söyleyen ailesinin, Kulp Emniyet Müdürlüğüne ve Jandarma Komutanlığına başvurduğunu kaydetti.

Sonuçsuz girişimler…

Emniyette anne Kariban Buluttekin’e “Biz almadık ama sana söz veriyoruz onu bulacağız” denildiğini ifade eden Demir şu bilgileri verdi:

Kaybedildiği tarihten sonra Osman Buluttekin’den bir daha haber alınamadı. Osman’ın akıbetini öğrenmek için ailesi birçok yere başvuruda bulundu ama gözaltında olduğu inkâr edildi. Aile Osman Buluttekin’i evden alanların güvenlik güçleri olduğu düşüncesindeydi. Faillerin bulunması ve cezalandırılması için İHD’den hukuki yardım talep ettiler. Ancak yürüttüğümüz tüm çabalara rağmen Osman Buluttekin’in akıbeti hakkında herhangi bir sonuç elde edilemedi” denildi.

Batman’da Hacı Ahmet Er’in akibeti soruldu

Batman’da da, bu haftaki eylemde 15 Ağustos 1995 yılında Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde kaçırılan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Hacı Ahmet Er’in akıbeti soruldu. Dernek binasında gerçekleştirilen eyleme katılan aileler, kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. İHD Batman Şubesi yöneticisi Metin Yoksu, yıllardır sorumluların bulunup, yargılanması umuduyla seslendiklerini belirterek, hakikatlerin araştırılması ve adaletin sağlanması ile ilgili bir komisyonun kurulmasını gerektiğini kaydetti.

Kayıp hikayesi

Yoksu, 15 Ağustos 1995 tarihinde Kurudere köyünde başlatılan operasyonda çatışma çıktığı ve askerlerin köye baskın düzenlediğini belirterek şunları kaydetti:

Hacı Ahmet Er’in oğlu Adnan, ev eşyalarını taşımak için komşu köy Kavşak’a (Blêcan) katır bulmak için gider. Adnan’ın gittiği sırada, iki köy arasında silah sesleri duyulur. Silah seslerinin gelmesi üzerine ailesi Adnan için kaygılanmaya başlar. Hacı Ahmet Er ve kardeşi Hacı Mirap Er, Adnan’ın peşinden Kavşak köyüne gider. Operasyona çıkan askerler, Er kardeşleri gözaltına alır ve Işıklı (Serêsêvê) Köyü karakoluna götürürler. Olaydan bir kaç gün sonra ağır işkencelere maruz kalan Hacı Mirap Er, köyü terk etmesi şartıyla askerler tarafından serbest bırakılır. Aile Hacı Mirap Er ile birlikte gözaltına alınan kardeşi Hacı Ahmet Er’in de serbest bırakılacağını düşünürler. Ancak Hacı Ahmet Er’den bir daha haber alınmaz. Birkaç yıl sonra aile Hacı Ahmet Er’in akıbetinin ortaya çıkarılması için davacı olur, ancak bu girişimden her hangi bir sonuç alınamaz. Hacı Ahmet Er 26 yıldır kayıp ve akıbeti hala meçhul.




Önceki Haber
Oğlu Gazeteci Ferhat Tepe'nin faillerini soran Zübeyde Tepe: Failler değil anneler yargılanıyor
Sonraki Haber
Sedat Peker'den ATK iddiası: İstedikleri raporu çıkarıyorlar