Ana SayfaDünyaAmerika 11 Eylül saldırısında hayatını kaybedenleri andı

Amerika 11 Eylül saldırısında hayatını kaybedenleri andı

HABER MERKEZİ – Amerika, 20 yıl önce yaşanan 11 Eylül saldırısında hayatını kaybedenler için anma töreni düzenledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 11 Eylül 2001 Salı günü, Amerikan yolcu uçaklarını kaçıran ve New York’taki iki gökdelene çarparak binlerce kişinin öldüğü saldırıda yaşamını yitirenleri andı.

ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden da sabah saatlerinde saldırıların düzenlediği üç farklı yerde ölenlerin yakınlarıyla bir araya geldi.

Biden’ın anma etkinliklerinde ilk durağı, New York’ta saldırıların hedefi olan Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu yıkılan İkiz Kuleler oldu.

İlk uçağın Dünya Ticaret Merkezi’ne çarptığı sabah yerel saatle 08:46’da (TSİ 15:46’da) bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi.

Biden ve eşine ABD Başkanları Barack Obama ve Bill Clinton da eşlik etti.

Saygı duruşundan sonra İkiz Kuleler’in bulunduğu alanda hayatını kaybeden 2 bin 977 kişinin isimleri tek tek okundu.

BBC Türkçe’ye göre, Biden, saldırıların yıl dönümünden önce yayınladığı video mesajında ülkede birlik çağrısı yaptı. Biden, saldırılara müdahale eden acil durum çalışanlarına atıf yaparak “Saldırıların ardından hayatlarını her geçen dakika, saat, ay ve yıllarda tehlikeye atanları onurlandırıyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

11 Eylül 2001 Salı günü, ABD’nin doğu kıyısında uçmakta olan dört uçak, birbiriyle bağlantılı kişilerden oluşan küçük bir ekip tarafından aynı anda kaçırıldı.

Daha sonra saldırganlar bu uçakları New York ve Washington’ın simgeleşmiş binalarına çarpmak için güdümlü füze gibi kullandılar.

Uçaklardan ikisi New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin binaları olan İkiz Kuleler’e çarptı.

Kaç kişi öldü?

Saldırılarda, (19 uçak korsanı dışında) toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti. Bunların çoğu New York’taydı.

Kaçırılan dört uçakta bulunan 246 yolcu ve mürettebatın tümü hayatını kaybetti.

İkiz Kuleler’de 2 bin 606 kişi çarpma anında veya daha sonra yaralarından dolayı yaşamını yitirdi. Pentagon’da 125 kişi öldü.

El Kaide üstlendi

Saldırıları, Afganistan merkezli El Kaide örgütü üstlendi.

Usame bin Ladin’in liderliğinde ettiği El Kaide, Müslüman ülkelerdeki savaş ve çatışmalardan ABD’yi ve müttefiklerini sorumlu tutuyordu.

Saldırılarda toplam 19 kişi yer aldı. Bunlar uçaklara beşer kişilik üç grup halinde yolcu olarak binmişti. Pennsylvania’da yere çakılan uçakta ise dört kişilik bir ekip vardı.

Grupların hepsinde pilot eğitimi almış birer kişi bulunuyordu. ABD’deki uçuş okullarında bu eğitimleri almışlardı.

Saldırganlardan 15’i Bin Ladin gibi Suudi Arabistanlı, ikisi Birleşik Arap Emirlikleri, biri Mısır, biri de Lübnan vatandaşıydı.

Saldırıdan sonra ABD, Ortadoğu’da gücünü göstermek için Afganistan ve Irak’a saldırdı.




Önceki Haber
Sancar: Barış bir süreçtir
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.