NATO üyeliği için başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini imzalamayan Türkiye’yi ikna etmek için resmi temaslar devam ediyor. Ancak Türkiye’nin, İsveç’in üyelik teklifini onaylamaya yakın olmadığı belirtiliyor.
Türkiye’nin İsveç’in NATO üyelik teklifini yıl sonundan önce imzalaması pek mümkün görünmüyor.
Kimliği gizli tutulan yetkililerin Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, bunun gelecek yıl yapılacak seçimlerden önce bile gerçekleşmesi ihtimali zayıf.
İsminin açıklanmamasını isteyen yetkililer, İsveç’in Türkiye’nin taleplerini karşılamak için yeterli çabayı göstermediğini ve Türkiye parlamentosunun gündeminin yılın geri kalanı için dolu olduğunu söyledi.
‘NATO’yu engellemek için orada değiliz’
Türkiye’den yetkililer ise ittifaka katılmak için başvuran Finlandiya’nın iş birliğinden memnun, ancak her iki başvuruyu da aynı anda oylamayı planladığını söylediler.
Dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in bu görüşmelerde özellikle İsveç konusunu açacağı belirtiliyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün görüşmelerin ardından Stoltenberg ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Muhtırada yer alan tüm unsurların henüz iki ülke tarafından tam olarak uygulandığını söylemek mümkün değil. NATO’yu engellemek için orada değiliz, NATO’nun genişlemesini engellemek için orada değiliz” dedi.
Anlaşmayı teslim etti
İsveç, Finlandiya ile birlikte haziran ayında Türkiye ile güvenlik taleplerini karşılama ve NATO üyeliğine ilişkin endişeleri giderme sözü veren bir anlaşma imzalamıştı.
Finlandiya ve İsveç’in Türkiye ile yaptıkları anlaşmayı teslim ettiklerini söyleyen Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç’i NATO’nun tam üyeleri olarak karşılamanın zamanı geldi” dedi ve ekledi: “Onların katılımı ittifakımızı daha güçlü ve insanlarımızı daha güvenli hale getirecek.”
Stoltenberg, Cumartesi gününe kadar sürecek Türkiye ziyaretinde diğer üst düzey yetkililerle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı Hulusi Akar ile de görüşecek.
Türkiye ve Macaristan, Rusya’nın Ukrayna’ya dönük başlattığı askeri harekatın ardından başvuran iki İskandinav ülkesinin üyeliğini henüz imzalamayan iki NATO müttefiki. İkisinin katılabilmesi için tüm ittifak üyelerinin teklifleri onaylaması gerekiyor. Macaristan diğer üyelere göre yavaş hareket ederken, yıl sonuna kadar genişlemeyi oylayabilir.
İsveç lideri Türkiye’ye geliyor
İsveç’in yeni Başbakanı Ulf Kristersson da önümüzdeki hafta Türkiye’yi ziyaret edecek.
Geçen ay göreve başlayan Kristersson, ülkesinin “Türkiye ile yapılan anlaşmaya saygı duyacağını ve terörle mücadelede iş birliği yapacağını” birçok kez dile getirmişti.
İskandinav ülkelerinin liderleri defalarca ittifaka birlikte girmeye çalıştıklarını söylemişlerdi.