Ana SayfaGüncelDemokrasi İçin Birlik buluşmasından ‘Demokrasi Meclisi’ kararı çıktı

Demokrasi İçin Birlik buluşmasından ‘Demokrasi Meclisi’ kararı çıktı

İstanbul'da düzenlenen Demokrasi İçin Birlik buluşmasından ‘Demokrasi Meclisi’ oluşturma kararı çıktı.

HABER MERKEZİ – CHP eski Milletvekili ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen’in, “Demokratik Güç Birliği” çağrısı üzerine bir araya gelen çok sayıda ismin ve emek meslek örgütü temsilcisinin oluşturduğu Demokrasi İçin Birlik Hareketi’nin İstanbul’da düzenlenen “Demokrasi İçin Birlik Buluşması” sona erdi.

Buluşmanın sonucunda Demokrasi İçin Birlik Hareketi toplantının sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı.

Toplumun yeni bir umut ve güç arayışı içerisinde olduğunun altı çizilen bildirgede, demokrasiden yana olan bütün güçleri bir araya getirerek ortak ve yeni bir güç odağı yaratması gerektiğine vurgu yapıldı. Ortak hedef doğrultusunda birlikte hareket edebilmek için sürekliliği sağlayacak bir yapıya gereksinim bulunduğu belirtilen bildirgede ‘Demokrasi Meclisi’ oluşturma kararına varıldığı açıklandı.

Sonuç bildirgesinden bazı başlıklar şöyle:

“OHAL ile KHK’lerle ülkeyi yönetmekte adam yönetimini kalıcı hale getirmek için atılan adımlar karşısında OHAL’in sona erdirilmesi ve KHK’lerle yaratılan toplumsal mağduriyetlerin giderilmesi konularında ki mücadele birincil önemdedir.

‘Başkanlığa toplumsal muhalefet karşı çıkmalı’

Önümüzdeki günlerde ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ adı altındaki ‘Tek adam yönetimine geçiş için Anayasa değişikliği adından referandum gündemdir. Yasaları, uluslararası anlaşmaları, hukuku yok sayanların ‘tek adam yönetimi’ne geçiş referandumuna tüm toplumsal muhalefetle kapsamlı şekilde karşı çıkılmalıdır.

‘Kürt sorunu barışçıl yollarla çözülmeli’

Dünya deneyimleri Kürt sorununun çözümünün barışçıl ve demokratik yollarla olması gerektiğini göstermektedir. Türkiye’nin savaş kışkırtıcılığı yapmak yerine komşuları ve tüm dünya ile barışçıl ilişkiler içerisinde yaşayacağı bir politikanın hâkim kılınması için mücadele edilecektir. Ezilen inanç topluluklarının, eşit yurttaşlık hakkı yanında demokrasinin temeli olan Laiklik için mücadele edilecektir.

23 Ekim buluşmamız demokrasi için atılmış önemli bir adımdır. Türkiye’nin siyasal yaşamında yeni bir başlangıç niteliği taşımaktadır. Bu buluşmaya katılanlar bir Demokrasi Meclisi oluşturmuşlardır. Bu meclis önümüzdeki günlerde toplanarak, yukarıdaki hedefler doğrultusunda demokratik ve meşru yollarla denetleme, dayanışma ve direnme hakkını kullanacaktır.

Gücümüz yalnız birlikteliğimizden değil, yeni bir siyaset anlayışıyla demokratik mücadeleleri birleştirici bir güç odağı yaratma hedefimizden kaynaklanmaktadır.”

Buluşmada Rıza Türmen, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Başkanı Lami Özgen, Oyuncu Deniz Türkali, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Dilek Dündar, Gazeteci-yazar Eşber Yağmurdereli, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, akademisyen Baskın Oran ve HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü’nün de aralarında olduğu bir çok kişi konuşma yaptı.

Toplantıda tutuklu yazar Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay’dan gelen mektuplar da okundu.