Ana SayfaGüncelFransa’dan ‘OHAL farkı’ açıklaması: Bizde hala yargı bağımsız

Fransa’dan ‘OHAL farkı’ açıklaması: Bizde hala yargı bağımsız

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. Ayrault, Türkiye ve Fransa’daki OHAL’in yapısal olarak farklı olduğunu belirterek “Fransa'daki OHAL'lerde yargının hala bağımsızlığı söz konusudur" dedi.

HABER MERKEZİ – Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Jean-Marc Ayrault: Fransa’daki OHAL farklı

Toplantıda konuşan ve Türkiye ile Fransa’daki OHAL uygulamasının farklılıklarına değinen Ayrault, Fransa’daki OHAL’in Türkiye’dekinden yapısal olarak farklı olduğunu söyledi. Ayrault, “Fransa ile Türkiye’deki OHAL yapısal olarak farklı. Fransa’daki OHAL’lerde yargının hala bağımsızlığı söz konusudur” dedi.

Türkiye’deki OHAL uygulamasında polise verilen geniş yetkilere dikkat çeken Ayrault, “Hukuk devlerine saygısı ve temel hak ve özgürlüklerini göz önünde bulundurması ve yargılamaların adil bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Yargılananların, faillerin konuyu üst makama götürmelerine imkan vermeniz gerekir” diye konuştu.

Çavuşoğlu: Fark yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ayrault’un iki ülkede uygulanan OHAL’ler arasındaki farklılığa ilişkin sözlerine yanıt verdi. Çavuşoğlu, “Türkiye’deki OHAL ile Fransa’daki OHAL arasında fark yoktur, ikisi de terör örgütlerini hedef almaktadır. Aynı şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne getirdiğimiz kısıtlamalar da aynı kapsamdadır. Fransa’yı hedef alan teröristler hangi muameleyi görüyorsa Türkiye’de darbe girişiminde bulunanlar da yargıya teslim edilmiştir. Fransa’daki ve Türkiye’deki OHAL Fransız ve Türk vatandaşlarının özgürlüklerini kısıtlamamıştır, etkilememiştir” dedi.

Musul operasyonuna ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, operasyona Türkiye’nin de destek verdiğini savundu. Çavuşoğlu, “Musul operasyonuna çok yönlü bir şekilde katkı sağlıyoruz. Kuzey Irak’ta eğittiğimiz peşmerge güçleri ve Başika kampında eğittiğimiz yerel güçler aktif bir şekilde operasyonun içindeler. 4 tane F-16 jetimiz de operasyonda yer alıyor. Başika’daki kuvvetlerinmiz 700 DAEŞ’liyi öldürdü. Fransa ile birlikte Türkiye’nin de ortak hedefi Suriye ve Irak’tan DEAŞ’ı temizlemektir. Irak’ın güvenliği kendi güvenliğimiz kadar önemlidir. Irak’ın değişik bölgelerinden çok sayıda PKK’lı ülkemize geliyor ve saldırılar düzenliyor. Şimdi de Sincar’ı 2. bir Kandil yapmak isiyorlar. Biz PKK’nın Irak’taki yapılanmasına daha aktif müdahale edeceğiz. Burada yapılanmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.