Ana SayfaDünyaRakka operasyonuna kim katılıyor, DSG kente ne kadar uzaklıkta?

Rakka operasyonuna kim katılıyor, DSG kente ne kadar uzaklıkta?

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD işgali altındaki Rakka kentinin kurtarılması için “Fırat’ın Gazabı”  adındaki operasyonu başlattı. Demokratik Suriye Güçleri içindeki Kürt, Arap, Türkmen savaşçılar, YPG/YPJ’nin katıldığı operasyona uluslararası koalisyon güçleri de havadan destek verecek. Operasyonun sözcülüğünü ise Rakkalı bir Kürt olan Demokratik Suriye Güçleri’nin kadın komutanlarından Cihan Şêx Ehmed yapıyor. 5 Kasım gecesi Sıluk ve Eyn İsa kasabalarından başlatılan operasyon kapsamında DSG savaşçıları 11 km ilerledi. DSG savaşçıları Rakka kent merkezinin sadece 37 km uzağında.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Suriye’nin Rojava bölgesinde bulunan Eyn İsa kasabasında düzenlediği basın toplantısı ile IŞİD işgali altındaki Rakka kentinin kurtarılması için “Fırat’ın Gazabı”  adındaki operasyonu başlattı.

Operasyon Tel Abyad’ın güneyinde Sıluk ve Eyn İsa kasabalarından iki koldan başlatıldı.

İki operasyon kolunun çevredeki köyleri IŞİD’den kurtarmasının ardından Rakka’ya ilerleyiş sırasında bir noktada buluşması planlanıyor.

Eyn İsa Rakka’ya 48 km uzaklıkta. Eyn İsa aynı zamanda operasyonun merkezi konumunda. Operasyonun koordinasyonunu ise ‘Fırat’ın Gazabı Eylem Odası’ yürütüyor.

Operasyon 5 Kasım gecesi başlatıldı ve Eyn İsa ile Sıluk cepheleri Rakka’ya doğru 11 km ilerledi. İlerleyiş sırasında Wehîde, Um Sefa köyü ve  Qirtaca, Westa, Heran,Cera mezraları başta olmak üzere çok sayıda köy ve mezra IŞİD’den kurtarılarak DSG’nin denetimine geçti.

  Demokratik Suriye Güçleri’nden Rakka operasyonu açıklaması

dsg1Eyn İsa cephesine Demokratik Suriye Güçleri bileşeni YPJ’nin komutanlarından Rojda Felat komuta ediyor.

Felat, operasyonun başlatıldığının açıklandığı basın toplantısında operasyona 30 bin savaşçının katılacağını açıkladı.

Rakkalı bir Kürt olan Demokratik Suriye Güçleri’nin kadın komutanlarından Cihan Şêx Ehmed yapıyor.

Fırat Haber Ajansı’na konuşan Ehmed, operasyona Demokratik Suriye Güçleri ve bünyesindeki Liva Suqur Rakka, Liva Tahrir, Liva Suwar Tel Ebyad, Hamam Türkmen Şehitleri Taburu ve Liva Şüheda Rakka’nın katıldığını açıkladı.

Operasyonun uzun bir süreye yayılacağı belirtilirken ilk hedef ise Rakka kent merkezinin çevresini IŞİD’den kurtarmak.

Rakka neresi, ne zaman IŞİD’in işgaline girdi?

raqqa

Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Rakka kenti 2013 yılında IŞİD tarafından işgal edildi. Kent 2014 yılında ise IŞİD tarafından “başkent” ilan edildi.

Nüfusu 200 binden az olan Rakka vilayetinin yarısı ise çöl.

Rakka, Suriye’nin bir çok bölgesine giden yolların kesişim noktası konumunda.

Rakka aynı zamanda Suriye’nin en büyük üçüncü vilayeti.

IŞİD işgalinden önce kentte nüfusun büyük çoğunluğunu Sunni Araplar oluştururken, vilayette Kürt nüfusu da bulunuyordu.

IŞİD işgalinin ardından Kürt nüfusunun büyük çoğunluğu kenti terk etti.  Kentte bugüne kadar bir çok Kürt de IŞİD tarafından infaz edildi.

 

Previous post
Tutuklu HDP'li milletvekillerinden mesaj
Next post
'Bir Nesil Türkan Şoray’la Mektuplaştı'