Ana SayfaGüncelTutuklu HDP’li vekillerden ‘başkanlık’ teklifine itiraz: Görüşmelere katılamıyoruz, iç tüzüğe aykırı

Tutuklu HDP’li vekillerden ‘başkanlık’ teklifine itiraz: Görüşmelere katılamıyoruz, iç tüzüğe aykırı

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu 11 milletvekili, Meclis’te yapılması planlanan ‘başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin durdurulmasını istedi. Aralarında eş genel başkanların da bulunduğu vekiller, tutuklu oldukları için görüşmelere katılamayacaklarını, bu durumun da Anayasa ve iç tüzüğe aykırı olduğunu ifade etti.

HDP’nin aralarında eş genel başkanların da olduğu tutuklu 11 milletvekili,

Bu hafta içinde Meclis’te yapılması planlanan ‘başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin durdurulması için Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) itiraz geldi.

Söz konusu itiraz, partinin tutuklu milletvekillerinden geldi.

“Biz katılamayacağız, Anayasa ve iç tüzüğe aykırı”

Aralarında eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da olduğu tutuklu 11 milletvekili, Meclis başkanlığına sundukları önergeyle görüşmelerin durdurulmasını istedi.

Milletvekilleri, tutuklu oldukları için görüşmelere katılamayacaklarını, bu durumun da Anayasa ve iç tüzüğe aykırı olduğunu ifade etti.

Tutuklu vekillerin verdiği önergede, Anayasa’nın milletvekillerinin görev ve yetkilerini düzenleyen 61, 80 ve 87’nci maddelerine atıf yapıldı.

‘Başkanlık’ teklifi

‘Başkanlık sistemini’ de içeren Anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğinde 29 Aralık 2016’da geçmişti.

Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifinin bu hafta içinde Meclis’te görüşülmesi planlanıyordu.

11 vekil tutuklu

HDP’nin, eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile grup başkan vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca olmak üzere 11 vekili tutuklu bulunuyor.