Ana SayfaDünya‘FIRAT’IN GAZABI’ | Fransız kanalında ‘ön cepheden’ Rakka operasyonu belgeseli

‘FIRAT’IN GAZABI’ | Fransız kanalında ‘ön cepheden’ Rakka operasyonu belgeseli

HABER MERKEZİ – France 2 dergisinden “13h15 le samedi” ekibi, Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri ile Arap birliklerin Rakka’ya yönelik operasyonunun filme aldı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin ‘Fırat’ın Gazabı’ adı ile IŞİD’in ‘kalesi’ olarak nitelenen Rakka’ya yönelik operasyonu devam ediyor.

France 2 dergisinden “13h15 samedi” ekibi ise Kürt savaşçıların yanında ön cephede bu operasyonu filme almayı başardı.

Eski Fransız asker, IŞİD’e karşı savaşıyor

Dünyadan Çeviri’de yer alan habere göre kanal, 18 Şubat Cumartesi yayınlanan bu haberi yapmak için Rakka yolunda, 32 yaşında eski bir Fransız askeri olan ve Kürt savaşçılara katılmak için her şeyi ardında bırakan Cédric’i izledi.

Ayrıca kanal ekibi YPG’nin komutanlarından olan ve karadaki manevraları ABD hava saldırıları ile koordine eden Diljin’le de tanıştı.

“En dikkat çekici olanı YPJ’li kadınların olduğu sahneler”

Belgesel üzerine radyo programcısı Grey Brecher şu yorumu yapıyor:

SDF üzerine yapılmış bu Fransız belgeseli en iyilerinden biri. Rakka’ya doğru ilerlerken, 28 yaşında bir kadının komuta ettiği, Kürt ve Araplardan oluşan 40 kişilik bir müfrezede görev yapan bir Fransız gönüllüyü izliyor. Bir sürü harika sahnesi var ama en dikkat çekici olanı YPJ’li kadınların olduğu sahneler. İçlerinden biri IŞİD’in elindeki bölgeye doğru bağırıyor: “Gelsenize embesiller!” ve sonra dönüp yoldaşlarına “Bunu yaptığımda kafayı yiyorlar. Saldırmak için öne atılıyorlar.”

Sonra bir de, kadınlarının tümü çarşaf giyen ve dışarıda, kamusal alanda rahat edemeyen ailelerin yanına YPJ’lilerin verildiği bir sahne var. Ani sosyal değişimin bundan daha dramatik bir örneğini bulmak zor. Bu, Vance’nin “ırksal” veya “etnik” özellikler ne kadar esaslı görünürse görünsün, insanların aslında “ağda gibi plastik” olduğunu söylemesini hatırlatıyor.

Kürt tarihi konusunda uzman falan değilim ama Kürtler yüzyıl önce Ortadoğu’da toplumsal değişime öncülük ediyor değildiler. Hatta tam tersi. Ama şimdi, belki de açık bir grup amacına, yani kendi durumlarında ayakta kalmalarına hizmet ettiğinden ve iktidara giden yol olduğundan, değişim herkesin tahmin ettiğinden daha da hızlı gelebiliyor.

Grey Brecher’ın, belgeselin ‘en dikkat çekici bölümü’ diye bahsettiği andan bir kare. YPJ savaşçısı IŞİD’in elindeki bölgeye doğru “Gelsenize embesiller!” diye bağırıyor ve sonra da arkadaşlarına dönüp “Bunu yaptığımda kafayı yiyorlar. Saldırmak için öne atılıyorlar” diyor.

Belgeseli buradan izleyebilirsiniz.


Bu haber Dünyadan Çeviri‘deki tercümeden derlenmiştir.