Ana SayfaGüncelKriz sürüyor: Bozdağ ‘Faşist uygulama’ dedi, Almanya yerel yetkililere işaret etti

Kriz sürüyor: Bozdağ ‘Faşist uygulama’ dedi, Almanya yerel yetkililere işaret etti

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’daki konuşmasının iptal edilmesi sonrası iki ülke arasındaki gerginlik sürüyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı  kararın yerel yetkililere ait olduğunu ifade ederken, Bakan Bozdağ ise ‘Faşist bir uygulama’ sözleriyle karara tepki gösterdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’nın Gaggenau kentinde yapması planlanan “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” etkinliğine verilen izin geri çekilmiş, karar iki ülke arasında krize neden olmuştu.

Konuyla ilgili Bakan Bozdağ ile Almanya’dan açıklamalar geldi.

Bozdağ, kararı ‘faşist uygulama’ olarak nitelerken,  “Almanya’da etkinlik kararını yerel yönetimler verir” dedi.

Bekir Bozdağ: Skandal bir karar, faşist bir uygulama

Toplantının olacağı ilandan da belli, kimin katılacağı, kaç kişinin katılacağı belli, bunun tamamı bilinmektedir. Ama buna rağmen toplantıya saatler kala belediye aldığı bir kararla toplantıyı iptal etti.

Çok net bir şekilde görülüyor ki bu belediyeyi de aşan bir karar. Skandal bir karardır, diplomatik nezakete aykırı bir karardır.

Her daim ‘Demokrasi, hukuk devleti, insan hakları, hukukun üstünlüğü’ diyen ve kendisi dışındaki herkesi demokrasi özürlü, insan haklarına hakkıyla riayet etmeyen olarak suçlayan Almanya ve Almanya yetkilileri, Türk toplumunun İnsan Hakları Sözleşmesinin evrensel hukukun temel ilkesi olan toplanma hakkını ihlal etmiştir, toplanma hakkına engel olmuştur.

Hani siz demokrattınız? Hani siz ‘İnsan hakları’ dediğiniz zaman onu başınızın üstünde taşıyordunuz. Hani siz ‘İfade hürriyeti’ diye diye her gün Türkiye’yi suçluyorsunuz. ‘İfade hürriyetine saygı duyun’ diyorsunuz. Peki, bu yaptığınız demokrasinin hangi kuralına uyar? İnsan haklarının hangi ilkesine uygundur? İfade hürriyetiyle uzaktan yakından bir alakası var mıdır, yoktur.

Almanya’daki bu skandal uygulama, tam anlamıyla faşist bir uygulamadır. Biz ‘Berlin duvarı yıkılalı çok oldu’ diyorduk. Ama görüyoruz ki Almanya’da hala bazı zihinlerde ideolojik Berlin duvarları var, yenileri de inşa ediliyor.

Almanya: Burada kararı yerel yönetimler verir

Almanya’dan ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşmasının iptal kararına ilişkin, “Etkinlik kararını yerel yönetimler verir” açıklaması yapıldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, karara federal hükümetin dahil olmadığı bildirildi.

Bakanlık Sözcüsü Martin Schaefer, kararın ‘yerel düzey’de alındığını belirtildi.

Alman federal hükümetinin hiçbir şekilde etkilemediği ve etkileyemeyeceği bir karardı çünkü bu bir eyalet ve yerel yasa meselesi ki bizim o konuda sıfır etkimiz var.

Öte yandan Schaefer, Türkiye ile diyalogun sürdürüleceğini de ifade etti.

Ne olmuştu?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’nın Gaggenau kentinde yapması planlanan “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” etkinliğine verilen izin geri çekilmişti. İptal gerekçesi olarak da salonun küçük olması gösterilmişti.

İptal kararı etkinliğin başlamasına saatler kala verilirken, Gaggenau Belediye Başkanı Michael Pfeiffer, kararın tamamen ‘güvenlik endişesi’ ile alındığını belirtmişti.

Belediyenin kararının ardından bugün de toplantının yapılacağı belediye binası için bomba ihbarı yapıldı ve bina boşaltıldı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılacağı referandum etkinliği de Köln Belediyesi’nce iptal edilmişti.

‘Die Welt’ gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasından sonra Almanya’da politikacılar Türkiye’yi sert dille eleştirmişlerdi. İki ülke ilişkileri gerginleşmişti.