Ana SayfaDünyaAlmanya’daki eyalet seçimlerinde aşırı sağcı AfD oylarını artırdı

Almanya’daki eyalet seçimlerinde aşırı sağcı AfD oylarını artırdı

HABER MERKEZİ -Almanya’nın doğusundaki Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde pazar günü eyalet seçimleri yapıldı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) iki eyalette de oylarını artırarak sandıktan ikinci güç olarak çıktı.


Almanya’nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde Pazar günü yapılan eyalet seçimlerinde aşırı sağcı AfD oylarını artırdı.

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratik Birlik  (CDU)  Saksonya’da oy kaybına uğrasa da sandıktan yüzde 32 oy oranıyla birinci çıktı.

CDU’nun koalisyon ortağı SPD ise oy kaybederek, oyların yüzde 7,7’sini aldı. Bu oran Sosyal Demokratlar’ın herhangi bir  eyalette aldığı en düşük oy oranı oldu.  Böylelikle, CDU-SPD koalisyonu eyalet parlamentosunda çoğunluğu kaybetti.

Oylarını 2014 seçimlerine kıyasla 17,8 puan artıran AfD’nin oy oranı yüzde 27,5 oldu. Bu partinin bugüne kadar bir eyalet seçiminde aldığı en iyi sonuç oldu.

Yeşiller’in oyları yüzde 8,6’ya yükselirken, Sol Parti oyların yüzde 10,4’ünü aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 4,5 ile yüzde 5’lik seçim barajını aşamadı.

Brandenburg’da SPD birinci parti

Brandenburg eyaletinde ise merkez sol Sosyal Demokrat Parti (SPD) 5,7 puan oy kaybına rağmen oyların yüzde 26.2’sini aldı. Bu, SPD’nin bu eyalette aldığı en düşük oy oranı olarak kaydedildi.

Eyalette oylarını 11,3 puan artıran AfD ise yüzde 23,5 ile seçimlerden ikinci parti olarak çıktı. 7,4 puan oy kaybına uğrayan CDU yüzde 15,6 ile sandıktan çıkan üçüncü güç oldu.

Eyalette SPD’nin koalisyon ortağı Sol Parti de yüzde 7,9’luk oy kaybı ile oyların yüzde 10,7’sini aldı.

Yeşiller bugüne kadar Brandenburg eyaletinde aldıkları en iyi sonuçla yüzde 10,8 oy aldı. Oyların yüzde 4,1’ini alan FDP bu eyalette de barajı aşamadı.

AfD Saksonya Teşkilat Başkanı: Bu şu ana kadarki en büyük zaferimiz

Her iki eyalette de CDU ve SPD, AfD ile koalisyona gitmeyeceklerini açıklamıştı.

AfD Meclis Grup Başkanı lideri Alice Weidel yaptığı açıklamada “CDU ve SPD kayıp yaşadı. Başarımız Berlin’deki koalisyonun parçalanmasını tetikleyebilir. Diğer partiler artık eskisi gibi işlerini sürdüremez” açıklaması yaptı.

AfD’nin Saksonya Teşkilat Başkanı Joerg Urban ise Dresden’de destekçilerine yaptığı konuşmada “Bugün tarihi bir gün. Bu şu ana kadarki en büyük zaferimiz” dedi.

Ülkedeki CDU-SPD koalisyonunun 2021’de yapılacak federal seçimlere kadar görevini sürdürmesi bekleniyor ancak olası bir kırılma erken seçime ya da azınlık hükümeti kurulmasına yol açabilir.

Geçen yıl sonunda CDU liderliğinden istifa eden Başbakan Merkel’in ise 2021’de görevi bırakması bekleniyor.

6 yıl önce kurulan AfD Merkel’in koalisyonundan rahatsız olan seçmenlerin oylarını kendisine çekmiş durumda. Merkel’in 2015’te Ortadoğu ve Afrika’daki savaşlardan kaçan mültecilere kapı açma politikası bu seçmenlerin AfD’ye oy vermesine yıl açmıştı.


Gazete Karınca, Deutsche Welle Türkçe, BBC, Reuters