Ana SayfaDünyaTrump’ın ikinci vize yasağı da yargıdan döndü: ‘Doğrudan Müslümanları hedef alıyor’

Trump’ın ikinci vize yasağı da yargıdan döndü: ‘Doğrudan Müslümanları hedef alıyor’

HABER MERKEZİ – ABD’nin Hawaii eyaletindeki bir federal yargıç, Başkan Donald Trump’ın seyahat yasağı kararnamesinin yürütmesini durdurdu. Kararın bugün yürürlüğe girmesi planlanıyordu. Trump ilk açıklamasında “Sınırını aşan beklenmedik bir yargı kararı” ifadelerini kullandı.

Hawaii Bölge Yargıcı Derrick K. Watson, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni imzaladığı ve nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan 6 ülke vatandaşlarına vize yasağı getiren kararnamenin ülke genelinde ‘askıya alınmasına’ hükmetti.

Böylece Donald Trump’ın seçim vaadi olarak sunduğu vize yasağını uygulama girişimi ikinci defa yargı tarafından engellenmiş oldu.

Federal Yargıç Derrick Watson’ın iptal ettiği başkanlık kararnamesi çoğunluğu Müslüman olan 6 ülkenin vatandaşlarının 90, sığınmacıların ise 120 gün boyunca ABD’ye girişini yasaklayacaktı.

Hawaii eyaletinin avukatları, ‘doğrudan Müslümanları hedef aldığı’ için kararnamenin ABD Anayasası’nın ilk maddesini ihlal ettiğini, eyaletteki iş ve eğitim kurumlarının yetenekli insanları istihdam etmesini engellediğini ve eyaletin turizm sektörünü etkilediğini savunmuştu.

İlk kararname de iptal edilmişti

Trump’ın 27 Ocak’ta imzaladığı ve nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan 7 ülke vatandaşlarına 3 ay vize ve ülkeye giriş yasağı getiren kararname, Washington eyaleti Federal Yargıcı James Robart tarafından iptal edilince Trump kararnameyi revize ederek tekrar imzalamıştı.

Yeni kararname, Sudan, Somali, Yemen, Libya, Suriye ve İran olmak üzere 6 ülke vatandaşlarına 90 gün boyunca vize verilmemesini, ABD mülteci programlarının 120 günlüğüne askıya alınmasını ve ülkeye kabul edilecek mülteci kotasının 2017 yılı için 110 binden 50 bine düşürülmesini öngörüyordu.

Yeni vize düzenlemesi bu gece saat 00.00’da yürürlüğe girecekti.

Trump’tan tepki

ABD Başkanı Donald Trump, yeni vize düzenlemesinin de yargıya takılmasıyla ilgili tepki gösterdi.

Tepkisini “Sınırını aşan beklenmedik bir yargı kararı” ifadesiyle gösteren Trump, konuyu ABD Yüksek Mahkemesi’ne kadar taşıyacaklarını belirtti.

Kararın “üzücü ve kötü bir haber olduğunu” dile getiren Trump, “Kazanacağız ve vatandaşlarımızı güvende tutacağız. Tehlike açıktır, yasa açıktır, başkanlık kararına olan ihtiyaç da ortadadır” dedi.