Ana SayfaDünyaAP Başkanı: AGİT raporunun kesinleşmesi halinde Erdoğan’a sert bir mesaj vereceğiz

AP Başkanı: AGİT raporunun kesinleşmesi halinde Erdoğan’a sert bir mesaj vereceğiz

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu Başkanı Tajani, AGİT’in referandumda hak ihlallerine dair gözlemlerini içeren ön raporunun endişe verici olduğunu ve bu bulguların kesinleşmesi halinde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert bir mesaj vermek zorunda kalacaklarını söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, Türkiye ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tajani, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT),  16 Nisan’da gerçekleşen referandumda seçim ihlallerine dönük hazırladıkları ön rapora ilişkin raporunun endişe verici olduğunu ve bu bulguların kesinleşmesi halinde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sert bir mesaj vermek zorunda kalacaklarını belirterek, “Ön rapordaki suçlamaların kesinleşmesi halinde AP, 26 Nisan’daki oturumda Türkiye üzerine tartışmaya hazırdır” dedi.

İdam cezasının yeniden getirilmesi tartışmalarına da değinen Tajani, şunları söyledi:

İdam cezasının getirilmesi, Türkiye’yi geriye, 2004’e götürür. Bu, idam cezasını uygulamayan tek kıta olan Avrupa’nın kırmızı çizgisidir.

Bir soru üzerine Tajani, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının, ülkedekinden daha fazla “evet” oyu kullanmış olmasına ilişkin ise , “Bu, vatan aşkıyla, ait olduğu topraklara özlemle açıklanabilir” diye değerlendirdi.

Tajani, “Almanya ve Hollanda, referandum öncesi Erdoğan ile polemiğe girerek hata yapmış olabilir mi?” sorusuna da şöyle yanıt  verdi:

Bu tür polemiklere girmek kolay değildir. Kazanmak için bir dış düşmana ihtiyaç vardı. Bu, siyah ve beyaz arasında oynanan bir maç değil. Avrupa, ekonomi ve sığınmacılar konusunda muhatabımız olmaya devam eden Türkiye ile ilişkilerinde, kabiliyetini ortaya koymalıdır. Gazetecilerin ve binlerce insanın tutuklanması gibi konularda ise sesimizi yükseltmeliyiz.