Ana SayfaGüncelAB’ye ‘içeriden’ eleştiri: Avrupa sessiz, Türkiye’ye sadece bakıyorlar ve bir stratejiler yok

AB’ye ‘içeriden’ eleştiri: Avrupa sessiz, Türkiye’ye sadece bakıyorlar ve bir stratejiler yok

HABER MERKEZİ – AP Türkiye Raportörü Kati Piri, bir kez daha Avrupa Birliği’ni ve Avrupa’daki liderleri Türkiye’de olup bitenlere yaklaşımları konusunda eleştirdi. “Avrupa sessiz” diyen Piri, muhaliflerin tutuklanmasını ve baskı ortamını hatırlatarak “AB liderleri Türkiye’ye bakıyorlar ve bir stratejiler yok. Tek yapabildikleri Türkiye’de bir şeyler iyileşecek diye beklemek, umutlu olmak ve bazıları için dua etmek. Bence bu şekilde Türkiye’de kimseye yardım etmiyorsunuz” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, geçtiğimiz günlerde BBC’ye yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) uluslararası gözlemcilerin nihai raporunu beklemeden 16 Nisan’daki referandum sonuçlarının ‘kabul edildiğini’ söylemiş ve Türkiye’de ‘adil seçim geleneğinden kopuş yaşandığını’ vurgulamıştı.

Bu konuda sessiz kalan AB’yi eleştiren Piri, “Tutarsız açıklamalar yapıldı. Bu, tuhaf bir politika türü” demişti.

“Avrupa sessiz, Türkiye’ye bakıyorlar ve bir stratejileri yok”

Kati Piri bu kez de, geçtiğimiz hafta hazırladığı raporun Brüksel’deki parlamentoda onaylanmasının ardından Artı TV’ye yaptığı açıklamalarda AB’ye eleştirilerini sürdürdü.

Türkiye’de milletvekilleri ve gazetecilerin hapse atıldığını hatırlatan Piri, tüm bunlar olurken Avrupa’nın sessiz olduğuna vurgu yaparak “Tek yapabildikleri Türkiye’de bir şeyler iyileşecek diye beklemek, umutlu olmak ve bazıları için dua etmek” dedi.

Kati Piri’nin Artı TV’ye verdiği röportajın ilgili kısmı şu şekilde:

Milletvekilleri, muhalefet liderlerinden biri hapiste. Eğer sadece son birkaç haftaya sadece bakarsanız: Sözcü gazetesine saldırı, Uluslararası Af Örgütü temsilcisinin tutuklanması -ki kendisi sadece bir sivil toplum örgütü çalışanı değil, kendisi ülkedeki en büyük ve bilinen insan hakları örgütünün başkanı- CHP Milletvekili Berberoğlu’nun tutuklanması ve 25 yıl ceza alması…

Ve Tüm bunlar olurken Avrupa sessiz… Şu konuda çok endişeliyim. AB liderleri Türkiye’ye bakıyorlar ve bir stratejiler yok. Tek yapabildikleri Türkiye’de bir şeyler iyileşecek diye beklemek, umutlu olmak ve bazıları için dua etmek. Bence bu şekilde Türkiye’de kimseye yardım etmiyorsunuz üstüne Türkiye’de olan biteni çok iyi okuyabilecek Avrupa kamuoyunda güvenilirliğinizi de kaybediyorsunuz.

Türkiye’de her şeyin önümüzdeki birkaç haftada kendiliğinden düzeleceğini düşünmüyorum. Umarım yanılıyorumdur. Türkiye kamuoyuna bakıyorum, ne kadar baskı altındalar. Düşünün nüfusun yarısı anayasa referandumunda ‘Hayır’ oyu verdi. Bu milyonlarca insan ediyor.

Ülkedeki sivil toplumun mücadelesini, üniversitelerdeki öğrencilerin antidemokratik kararlar karşısındaki mücadelesini görmek bana umut veriyor. Biliyorsunuz son gelişmelerle artık üniversiteler kendi yönetim kuruları ile rektör seçemiyorlar.

Benim umudum Türkiye’deki sivil topluma dayanıyor. Daha iyi günleri oldu, AK Parti zamanında da. Özgürlüğün ne olduğunu ve ne kadar değerli olduğunu biliyorlar. Açık bir toplum olmanın ne demek olduğunu ekonomik olarak refahın ne olduğunu biliyorlar. Özellikle AK Parti içerisinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı pragmatik bir insan olarak biliyoruz. Umarım pragmatizm sonunda hakim olacak.


Kati Piri’nin Artı TV’ye verdiği röportajın tamamına BURADAN bakabilirsiniz.