Ana SayfaGüncelCHP ‘açık kapı’yı kapadı: Çağdışı bir yöntem, 12 Eylül’de de uygulanan tek tip kıyafete karşıyız

CHP ‘açık kapı’yı kapadı: Çağdışı bir yöntem, 12 Eylül’de de uygulanan tek tip kıyafete karşıyız

HABER MERKEZİ – ‘FETÖ’ sanıklarının tıpkı Guantanamo’daki gibi ‘tek tip kıyafetle’ mahkemeye getirilmesi önerisine ilkin ‘yeşil ışık’ yakan CHP’den ‘uygulamaya karşıyız’ açıklaması geldi. CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Türkiye büyük devlettir, devlete zarar getirmeyecek şekilde kimi tedbirler alınır; teklif geldiğinde bakarız” diyen Grup Başkanvekili Engin Altay’ın aksine, “Tek tip kıyafet gibi, bu çerçevedeki önlemler ile örtüşmeyen çağdışı yöntemleri kabul etmemiz mümkün değil. Tek tip kıyafet uygulaması, darbe dönemlerinde 12 Eylül döneminde de uygulanmıştır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, 17 Temmuz’da yaptığı açıklamada, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz etkinliğinde gündeme getirdiği ‘FETÖ’ sanıklarına Guantanamo’daki gibi ‘tek tip elbise’ giyindirme önerisine ‘açık kapı’ bırakmıştı.

Altay, “Kimsenin devlete meydan okumaya hakkı ve haddi yoktur. Türkiye büyük devlettir, devlete zarar getirmeyecek şekilde kimi tedbirler alınır. Teklif geldiğinde bakarız” demişti.

Ancak CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, bugün partisinin genel merkezindeki basın toplantısında tek tip kıyafete karşı çıktıklarını söyledi.

Tezcan, ‘tek tip kıyafet’in 12 Eylül’de uygulandığını belirterek, yöntemi ‘çağdışı’ olarak niteledi.

Tezcan’ın konuya dair açıklaması şöyle:

Devlet yargılama süreci içerisinde propaganda yapmaya imkan vermeyecek her türlü önlemi almalıdır. Makul, amaca uygun. Savunma hakkı kısıtlanmadan her türlü önlemi almalıdır. Ancak tek tip kıyafet gibi, bu çerçevedeki önlemler ile örtüşmeyen çağdışı yöntemleri kabul etmemiz mümkün değil. Tek tip kıyafet uygulaması, darbe dönemlerinde 12 Eylül döneminde de uygulanmıştır. Bu konuda acılı ve sancılı bir geçmişimiz var. Tekrara yaşanan kanamış uygulamaların yeniden başlatmanın kimseye faydası yok. Öç alma ve intikam duygusuyla hareket edilmez. Bu işlerde akıl sağduyuyla hareket edilir. Çağdışı yöntemlerden medet ummak çağdışı kafaların ürünüdür ancak.

Erdoğan ne demişti?

Darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı otele saldırı düzenleyen askerlerin yargılandığı davada bir sanığın ‘hero’ (kahraman) yazılı tişört ile mahkeme gelmesi tartışma yaratmıştı.

Erdoğan’ın duruşmada söz alan avukatı, tişörte tepki göstermişti.

Tartışma gündemdeki yerini korurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminin yıldönümünde eski adı Boğaziçi Köprüsü olan ‘15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yapılan anma programında “FETÖ’cülerin bu iyi günleri. Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise” demişti.

Erdoğan’ın önerisi sonrası Adalet Bakanlığı konuyla ilgili ‘adım atılacağını’, kapsamı kesinleşmese de konuya dair çalışmalar yapıldığını duyurmuştu.

Numan Kurtulmuş ise “FETÖ örgütü başta olmak üzere terör örgütü üyelerinin mahkemelere tek tip elbiseyle gelmesi sağlanacak” açıklamasıyla uygulamanın sadece ‘FETÖ’ sanıklarıyla sınırlı olmayacağına işaret etmişti.