Ana SayfaGüncelHava kirliliğindeki artış yaşam süresini 11 yıl kısaltıyor

Hava kirliliğindeki artış yaşam süresini 11 yıl kısaltıyor

HABER MERKEZİ – Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırma, havadaki kirletici partüküllerin sadece 10 mikrogram artmasının bile beklenen yaşam süresini 9 ile 11 yıl kısalttığını öne sürüyor.

Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni bir araştırma hava kirliliğinin insan yaşamına etkilerine dair yeni veriler ortaya çıkarttı.

Yeşilsit’te yer alan habere göre fosil yakıtların ortaya çıkarttığı karbondiokst ve partikül salınımlar hava kirliliğine yol açmakla beraber, insanların akciğerlerine yerleşip solunum yolu ve kalp rahatsızlıklarına da sebebiyet veriyor ve bu rahatsızlıklar kronik bir şekilde ilerlediği zaman ise erken ölümlere yol açıyor.

Araştırmayı yöneten Prof. Mikael Skou Andersen ve ekibi yaptığı deneylerde 100 bin kişinin yaşam tablolarını inceleyip, şu anki yaş ortalaması ve ölüm oranları ile eşleştirdi.

Andersen araştırmada hava kirliliğini 10 mikrogram artırdığında gerçekleşebilecek uzun dönem etkileri sanal ortamda inceledi.

Araştırmanın sonucuna göre hava kirliliğinden etkilenip hayatını kaybeden kişilerin ortalama yaşının 78.9 yaşında olduğunu ve yaşam sürelerinden 9 ile 11 yıl kaybettiği ortaya çıktı.

Andersen daha önceki araştırmalarda ortalama yaşam süresinin 1 ile 2 yıl kısaldığını, kendi testlerine göre kaybedilen yılların daha uzun olduğunu öne sürüyor.

Türkiye’de 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu kişilerin 14 bini kalp krizi, 10 bini felç, 6 bini akciğer kanseri, 3 bin kişi ise KOAH ve solunum yolları hastalıklarından hayatını kaybetmekte.

  UNICEF: Hava kirliliği her yıl 600 bin çocuğu öldürüyor