Ana SayfaDünyaİtalya Ulaştırma Bakanı’ndan mülteci çocuklar için açlık grevi

İtalya Ulaştırma Bakanı’ndan mülteci çocuklar için açlık grevi

HABER MERKEZİ – İtalya’da yıllardır tartışılan ancak sağ partilerin itirazları nedeniyle parlamentodan bir türlü geçmeyen ve mültecilerin ülkede doğan çocuklarına vatandaşlık verilmesini öngören yasa tasarısının geçmesine destek olmak için bir grup açlık grevi eylemi düzenliyor. Eyleme Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Graziano Delrio da katılıyor.

İtalya’da mültecilerin ülkede doğan çocuklarına vatandaşlık verilmesini öngören yasa tasarısının geçmesine destek olmak için bir grup eğitimci ve aktivist açlık grevine gidiyor.

Yasanın görüşülmesinin daha fazla ertelenmemesi talebiyle bugünden itibaren dönüşümlü olarak birer gün yapılacak açlık grevine Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Graziano Delrio’nun yanında Dışışleri Bakan Yardımcısı Mario Giro ve Tarım Bakanı Yardımcısı Andrea Olivero katılıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre La Repubblia gazetesine konuşan Delrio, “Bir bakanın ağır ilerleyen bir yasa için açlık grevi yapması görülmüş şey değil. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?” sorusuna şöyle cevap veriyor:

Bazı öğretmenler, çok sayıdaki öğrencilerinin maruz kaldığı durumla ilgili duyarlılık yaratmak için bu eylemi ortaya attı. Bana da uygun göründü, katılacağım. Bu, şiddete başvurmadan, ılımlı bir şekilde dikkat çekmenin yoludur.

Bakan Delrio’nun açlık grevine katılma kararı, ‘Ius Soli’ olarak bilinen yasaya karşı çıkan kesimlerden ise tepki çekti.

Aşırı sağcı Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini, bakan ile birlikte açlık grevine katılanları “gülünç ve iki yüzlü” olarak tanımlayarak, “Zor durumdaki milyonlarca İtalyan için ne zaman açlık grevi yapacaklar acaba? Bu sabah onların şerefine zengin bir kahvaltı yapacağım” dedi.

13 yıldır parlamentoya gidip gelen tasarı

“Ius soli” olarak anılan yasa tasarısı, 5 yıldan uzun süredir yasal olarak İtalya’da yaşayan mültecilerin burada doğan çocuklarına vatandaşlık verilmesini öngörüyor.

Tasarıya göre çocuklar İtalya’da doğmamışsa bile, 12 yaşından önce bu ülkeye yerleşmiş olması durumunda ve en az 5 yıl boyunca İtalya’da eğitim almışsa yine vatandaşlık hakkına sahip oluyor.

Mevcut yasalar ise ancak ebeveynlerden birinin İtalyan olması halinde İtalya’da doğan çocuklara vatandaşlık hakkı tanıyor.

Yaklaşık 13 yıldır parlamentoya gidip gelen yasa tasarısı, bu yasama döneminde de meclise sunulmuş ancak başta iktidarın küçük ortağı merkez-sağdaki Popüler Alternatif (AP) olmak üzere sağ kanadın itirazları üzerine askıya alınmıştı.