Ana SayfaGüncelTutuklu HDP’li dokuz vekilden Öcalan çağrısı

Tutuklu HDP’li dokuz vekilden Öcalan çağrısı

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu dokuz milletvekili, yaptıkları ortak açıklama ile PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına dikkat çekerek hükümete, uluslararası kululuşlara ve kamuoyuna çağrıda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu milletvekilleri, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sosyal medyada Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde iddialar olduğunu belirterek yaptığı açıklamayla durumu yalanlaması üzerine, Öcalan’ın cezaevindeki koşulları tekrar gündeme oturmuştu.


Bursa başsavcılığından Abdullah Öcalan açıklaması


Edirne Cezaevi’nde tutulan Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan, Kandıra’da tutulan Figen Yüksekdağ, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Gülser Yıldırım ve Ferhat Encu ile Sincan Cezaevi’ndeki tutuklu vekiller İdris Baluken ve Burcu Çelik tarafından yapılan ortak açıklamada ‘kaygılar’ dile getirildi.

Dokuz vekilin açıklamasında, Öcalan’ın kimseyle görüştürülmediği hatırlatılarak, “Sayın Öcalan herhangi bir hükümlü değildir. Kürt halkı kendisinin sağlık durumunu birinci elden, yani kendisinden duymak ve öğrenmek beklentisindedir” denildi.

Öcalan’ın sağlık ve güvenlik koşulları ile ilgili yapılan savcı açıklamalarının ‘güven verici ve inandırıcı’ olmadığının vurgulandığı ortak açıklamada, vekiller, taleplerini özetle şöyle sıraladı:

  • İktidardan ve devlet kurumlarından tecridi sona erdirecek gerekli tavrın ve ciddiyetin sergilenmesini bekliyoruz. Bir an evvel adım atılmalı.
  • Demokratik kamuoyundan ve halkımızdan konuya sahip çıkmalarını bekliyoruz. Barış ve çözüm isteyenlerin bu konuya duyarsız kalmaları beklenemez.
  • Başta Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) olmak üzere konuyla ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlara çağrı yapıyoruz: Bu hukuksuzluk karşısında suskun kalmayın.
  • Meclis’e çağrı yapıyoruz: İçerde eşit haklara sahip özgür yurttaşlar olarak barış içinde yaşamanın; dışarıda Kürt halkıyla ekonomik, sosyal, kültürel, ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirildiği bir ortamda, el ele yaşamanın da anahtarı Sayın Öcalan’dadır. Meclis bu konuda aktif, barışçı ve demokratik bir tutum geliştirmek istiyorsa adım atmalı, siyasi partiler büyük barış ve çözüm girişiminin sahibi ve yöneticisi olmalı.
  • İmralı Adası’na aile, avukat veya siyasi bir heyet bir an önce gitmeli. Bu gerçekleşmeden yapılacak hiçbir açıklama bizleri ve halklarımızı tatmin etmeyecek, kaygılar asla azalmayacak gittikçe derinleşecektir. İnsanlık dışı tecrit acilen sonlandırılmalı.

Ne oluyor?

PKK lideri Abdullah Öcalan, tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde, 27 Temmuz 2011’den beri avukatları ile, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana İmralı Heyeti üyeleri ile görüştürülmüyor.

6 Ekim 2014’ten beri de ailesi ve arkadaşlarıyla görüştürülmeyen Abdullah Öcalan, darbe girişiminin ardından yaratılan kamuoyu baskısı sonucu geçtiğimiz yılın Eylül ayında kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşebilmişti.

PKK lideri Öcalan’la ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmıştı.

Başsavcılık sosyal medyada bazı hesaplarca Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde yapılan paylaşımlar dolayısıyla açıklama yapma ihtiyacı duyulduğunu belirterek, Öcalan’ın yaşamını yitirdiği iddialarını yalanlamıştı.

Meclis’te bir açıklama yapan HDP’li vekiller ise İmralı’da ‘acil’ görüşme gerçekleştirilmesinin sağlanması için hükümete çağrıda bulunmuştu.


HDP, DBP, DTK ve HDK ‘kaygılı’: Savcılığın Öcalan açıklaması güven verici ve inandırıcı değil

CHP’li vekilden ‘Öcalan’a tecrit’ sorusuna yanıt: İnsanlığa aykırıdır