Ana SayfaGüncelBarış imzacılarının davası: ‘Derhal beraat’ talebi reddedildi, duruşmalar ertelendi

Barış imzacılarının davası: ‘Derhal beraat’ talebi reddedildi, duruşmalar ertelendi

HABER MERKEZİ – Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin imzacılarından 10 akademisyen, İstanbul Adliyesi’nde 10 ayrı duruşmada hakim karşısına çıktı. Mahkeme; 301’den değerlendirme yapılması, ‘derhal beraat’ ve dosyaların birleştirilmesi taleplerini reddetti. Birleştirme talebinin ‘adil yargılanmanın ihlaline yol açacağını’ savunan mahkeme, duruşmaları 12 Nisan’a erteledi.

Çatışmaların son bulması ve barış müzakerelerinin başlaması için Ocak 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza atan Barış İçin Akademisyenler’den 148 akademisyenin haklarında açılan davaların ilki bugün başladı.

Dava öncesi açıklama: Söz barışın

Duruşma önce akademisyenler Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada barış talebi yinelenirken, “Söz barışın” denildi:

Bugün barış talebimizden dolayı “terör propagandası yapmak” suçundan yargılandığımız davaların ilk gününde, aynı iddianame ile hepimize ayrı ayrı davalar açarak bizi yalnızlaştırma çabalarına inat, hep birlikte barış ve adalet sözümüzde ısrar ettiğimizi bir kez daha dillendirmek için buradayız. 7 Aralık’ta ve takip eden tüm dava günlerinde de burada olmaya devam edeceğiz. Aynı şekilde, hakikati dile getirmekte ısrar ettikleri için tutuklanan, baskı ve şiddete uğrayan, gazeteci, avukat ve hak savunucusu arkadaşlarımızın, haksız yere soruşturmalara uğrayan, tutuklanan öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Bugün burada, bir kez daha bilim insanlarının hakikati dile getirmelerinin önüne geçemezsiniz diyoruz. Barış istemek suç değildir. “barış talebi yargılanamaz” diyoruz. Bugün ve her gün “söz barışın” diyoruz.

Yapılan açıklamanın ardından akademisyenler duruşma için adliye binasına girdi.

301. Madde izni talebine mahkemeden ret

Ayrı ayrı açılan davalar kapsamında İstanbul ve Galatasaray üniversitelerinden 10 akademisyen 10 dakika arayla hakim karşısına çıktı.

Duruşma ilkin Galatasaray Üniversitesi’nden akademisyenlerin kimlik tespitiyle başladı.

Galatasaray Üniversitesi’nde okutman olan Osman Olcay Kunal’ın kimlik tespitinin ardından avukat Hüseyin Ersöz, müvekkilinin savunması öncesi usule itirazını dile getirdi.

Avukat Ersöz, 301. Madde kapsamında yargılama yapılabilmesi ve Adalet Bakanlığınca izin alınabilmesi için müzekkere yazılmasını talep etti.

Mahkeme ise 301. Madde’den yargılanma izni talebini reddetti.

6 akademisyenin duruşması 12 Nisan’a ertelendi

Daha sonra ayrı davalarda yargılanan Galatasaray Üniversitesi’nden akademisyenler Tuba Akıncılar, Hakan Yücel, Aslı Didem Danış, Başak Demir de aynı anda sanık sandalyesine geldi, süre talep ettiler.

Ayrıca avukat Ersöz akademisyen Ömer Arhan Aygün’ün 2018 sonuna dek yurtdışında bir üniversitede görevli olduğunu belirtti.

Mahkeme Galatasaray Üniversitesi’nden 6 akademisyenin duruşmasını 12 Nisan’a erteledi.

“Derhal beraat” talebine ret

Duruşma İstanbul Üniversitesi’nden imzacı akademisyenlerin katılımıyla devam etti.

Akademisyen Gizem Bilgin Aytaç sanık kürsüsüne gelirken, avukat Arın Gül Yeniaras derhal beraat talebinde bulundu.

Yeniaras, “Suçta ve cezada şahsilik ilkesi gözetilmemiştir. Suçun unsurları, fiil, fail, kanundaki şartlar yoktur ve iddianame havuz iddianame niteliğindedir” dedi ve şunları söyledi:

İmzacıların bildiride bir suç unsuru olduğunu düşünmeleri mümkün değildir; bildirinin içeriği devlete yönelik barış çağrısıdır. AYM kararlarına göre bu bildiri şiddete, nefrete, silahlı ayaklanmaya çağrı olmadıkça ifade özgürlüğü kapsamına girer. Bildirinin içeriğinde yer verilenler doğrudur; Af Örgütü, TİHV, TTB, BM Yüksek Komiserliği raporlarında bunlar yer almaktadır. AYM’ye yapılan tedbir başvuruları ve AİHM kararları da hak ihlallerinin gerçekleştiğini ortaya koymaktadır. Müvekkilimizin ne devleti aşağılama ne de bir terör örgütünün propagandası yapma amacı vardır. İddianamede kasıtlı olarak yanlış tercümeyle suç yaratılmaya çalışıyor. Derhal beraat talep ediyoruz ve heyetinizden, basının ve siyasetin baskısı altında kalmadan, savcının deyişiyle “karalama kampanyalarına” itibar etmeden karar vermesini talep ediyoruz.Türkiye’nin itibarını zedeleyecek bir şey varsa; AİHM önünde ifade özgürlüğünü en çok ihlal eden ülkenin Türkiye olmasıdır; bundan daha fazla Türkiye’nin itibarına zarar veren bir şey olamaz.

Savcı “derhal beraat” verilmesi talebinin reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirirken, mahkeme heyeti başkanı da “derhal beraat” talebinin reddine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.

Duruşma 12 Nisan’a ertelendi.

Mahkeme, Yeniaras’ın müvekkili olan diğer iki akademisyen Mehtap Balık Kaya ve Alaeddin Dinç Alada hakkında da aynı kararları verdi.

Akademisyen Pedriye Mutlu, raporlu olduğu için duruşmaya katılmazken, avukatı Ali Deniz Ceylan da ‘derhal beraat’ talebinde bulundu:

Huzurunuzdaki davalar için birleştirme ve derhal beraat kararı vermenizi talep ediyoruz. Önceki yargılamada mahkemeniz derhal beraat talebini reddetti. Oysa mahkemenizin esas görevi ifade özgürlüğüne yönelik haksız müdahaleleri engellemektir. Şiddet içeren yöntemleri övmeyen ve isyana teşvik etmeyen söylemler ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bildiri içeriğinin de ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı açıktır. Bu doğrultuda derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz.

‘Derhal beraat’ talebini reddeden mahkeme, birleştirme talebini de “Birleştirmenin zorunlu olmadığı, bazı dosyalardan sanıklara ulaşılamaması halinde savunmaların alınması için beklenmesi gerekeceğinden bu hususun yargılama süresini uzatmakla adil yargılanmanın ihlaline yol açacağı” gerekçesiyle reddetti.

Bu duruşma da 12 Nisan’a ertelendi.

Yargılamalar

Haklarında dava açılan ve 7 buçuk yıl hapis cezasıyla cezalandırılması istenen akademisyenlerin sayısı 150’yi aştı.

Bugün başlayan akademisyenlerin davası Mayıs 2018’e kadar sürecek.

Bugünden itibaren her hafta Salı ve Perşembe günleri mahkemeye çıkacak olan akademisyenlerin yargılamaları, 5 Eylül’de kurulan İstanbul 32, 33, 34, 35, 36, 37. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yapılacak.

Aralık ayı duruşmaları 7, 14, 19, 21, 26 Aralık tarihlerinde devam edecek.

Haklarında dava açılan barış imzacısı akademisyenlerin okulları sırasıyla şöyle: Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi.

Vakıf üniversiteleri de sırasıyla şöyle: Özyeğin Üniversitesi, Aren Üniversitesi, Kemerburgaz Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Daha önce uyarı gelmişti: Tarımda AB hibesine ‘güvenlik’ kıstası
Sonraki Haber
Bahçeli adını anmadan Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı: Pervasızca belge sallayanlar namerttir