Ana SayfaGüncelÇipras: Türkiye, saldırgan eylemlerde bulunan agresif bir komşu

Çipras: Türkiye, saldırgan eylemlerde bulunan agresif bir komşu

HABER MERKEZİ – Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Yunanistan Başbakanı Çipras, Türkiye’nin saldırgan askeri eylemlerde bulunduğunu kaydederek, “Avrupalı partnerlerinin Türkiye gibi ‘agresif komşularla’ yaşanan zorlukları her zaman takdir etmediğini” söyledi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İsviçre’nin Davos kentinde devam eden 48. Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşma yapan liderler arasındaydı.

Konuşmasında Akdeniz’deki istikrar ve mülteciler konusunu ele alan Çipras, “Avrupalı partnerlerinin Türkiye gibi ‘agresif komşularla’ yaşanan zorlukları her zaman takdir etmediğini” söyledi.

“Saldırgan askeri eylemlerde bulunuyorlar”

Bianet’in Reuters’dan aktardığına göre, 2015’in başında iktidara gelen Çipras, Yunanistan’ın zor bir döneminde yönetimi ellerine aldıklarını belirterek, sadece borç ve mültecilere ilişkin değil aynı zamanda ‘bazen Ege’de tahmin edilemez saldırgan askeri eylemlerde bulunan agresif bir komşu olan Türkiye ile de uğraştıklarını’ kaydetti.

“Agresiflik karşısında ne yapacağımıza karar vermeliyiz”

Çipras, iki ülke arasında Mart 2016’da yapılan ve mülteci akışının hızını kesmeyi amaçlayan anlaşmaya da değindi.

İnsan hakları örgütlerinin eleştirdiği anlaşmayı ‘zor ancak gerekli’ diye niteleyen Çipras, Yunanistan’ın binlerce mülteci başvurusunu değerlendirdiği anlaşmanın uygulanması sırasında, uluslararası hukukun ihlal edilmemesinin sağlandığını ve ulusal çıkarların korunduğunu savundu.

Ancak Çipras ‘Türkiye’nin mülteci anlaşması konusundaki fikrini her an değiştirebileceğine’ ilişkin bir yoruma verdiği yanıtta, “Aynı zamanda Türkiye’nin bu agresif davranışı karşısında ne yapacağımıza da karar vermeliyiz. Lüksemburg ya da Hollanda gibi ülkelerde yaşayanlar için agresif olmak kolay çünkü komşuları Belçika ya da Lüksemburg, Türkiye değil. Ancak bizim için hiç kolay değil” ifadelerini kullandı.