Ana SayfaDünya9. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

9. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı operasyon 9’uncu gününde. Afrin ile ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


23:59 | Afrin’e giden Robert Fisk, gördüklerini yazdı: Türkiye’nin saldırılarının gerçek kurbanları mülteciler, bebekler, kadınlar ve çocuklar

Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e operasyon başlatmasıyla birlikte sivil ölümleri gündeme gelse de hükümet yetkilileri bunu reddediyor.

Ancak kentteki yerel kaynaklar ile Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) gibi uluslararası kuruluşlar Afrin’de sivillerin hedef alındığını doğruluyor.

Son olarak kente giderek orada gördüklerini ve izlenimlerini kaleme alan Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk de Türkiye’nin saldırılarında sivillerin hedef alındığını yazdı.

Haber-analizinde sivil ölüm ve yaralanmaları üzerinde duran Fisk, “Afrin’in içinde, Türkiye’nin kuzey Suriye işgalinin gerçek kurbanları ortaya çıkarıldı: Mülteciler, bebekler, kadınlar ve çocuklar” başlıklı yazısında, Afrin hastanesinde tanık olduğu görüntüleri aktardı.

Hastaneye şu ana kadar 34 sivilin cenazesinin ve yaralanan 49 sivilin getirildiğini kaydeden Fisk, yaralanan sivillerin hikayelerine yer verdi ve hastanedeki görüntülerin kendisine nereden tanıdık geldiğini sorarak şöyle dedi:

Afrin Hastanesi’nin koğuşlarında gezinirken ‘Bunca şeyi daha önce nerede duymuştum?’ diye düşündüm? Bu, İsrail’in güney Lübnan’daki ‘terörist’lere yönelik her hava saldırısının, eski Yugoslavya’da ‘Sırp güçleri’ne yönelik her hava saldırısının, 1991 ve 2003 yıllarında Irak ‘güçlerine’ ve devamında Afganistan’a, geçtiğimiz sene ise Musul’a yönelik her ABD saldırısının bir tekrarı değil miydi? Hepsi ’nokta’ operasyonuydu (hepsi, ‘sivil zayiat’ vermemek adına kesin bir isabetlilik ile gerçekleştirilmişti) ve arkasında onlarca, yüzlerce veya binlerce ölü ve yaralının sedyesini bırakmıştı. Hava saldırılarımız (İsrail, NATO, ABD, Türkiye) yalanlarla ve kurbanlarla birbirinden besleniyor.

 


20:02 | Suriye Kültür Bakanlığı: Türkiye’nin Afrin’e operasyonunda tarihi eserler de hedef alınıyor

Suriye Kültür Bakanlığı’na bağlı Antik Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin Afrin’e dönük hava saldırılarında tarihi eserlerin de hedef aldığını ve son olarak Ain Dara Tapınağı’nın zarar gördüğünü açıkladı.

BBC Türkçe’nin SANA’dan aktardığı habere göre kurum, dünyadaki tüm ilgili uluslararası kuruluşlara, “Afrin’deki arkeolojik ve kültürel eserleri hedef almaması için Türkiye’ye baskı uygulayın” çağrısı yaptı.

Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi de operasyonda Ain Dara Tapınağı’nın zarar gördüğünü açıkladı.


19:43 | DSG: Midanki Barajı bombalanıyor

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) TSK’ye ait savaş uçaklarının Midanki Barajı’nı bombaladığını açıkladı.

Sputnik’te yer alan habere göre DSG’nin açıklamasında “Türk uçakları Midanki Barajı’na hava saldırısı düzenliyor, bu da sivillerin hayatını tehlikeye atıyor” denildi.


18:45 | İçişleri Bakanlığı’ndan ‘barış çağrısı’ yapan TTB hakkında suç duyurusu

İçişleri Bakanlığı, Afrin’e operasyona karşı ‘barış’ çağrısı yaptığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Terörist seviciler” sözleriyle hedef gösterilen Türk Tabipler Birliği hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.


18:30 | SOHR: Türkiye ‘napalm bombası’ kullanmakla suçlanıyor; SANA: Şu ana dek 86 sivil yaşamını yitirdi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekatı’nda uluslararası anlaşmalara göre yasak sayılan ‘napalm bombası’nın kullandığına dair suçlamalar olduğunu açıkladı.

Suriye devlet haber ajansı SANA ise şu ana dek Afrin’de 86 sivilin yaşamını yitirdiğini, 198 sivilin de yaralandığını aktardı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Suriye Temsilcisi Fran Equiza da dün yaptığı açıklamda Türkiye’nin bombardımanı dolayısıyla Afrin’de en az 11 çocuğun yaşamını yitirdiği bilgisini aldıklarını söylemişti.


17:10 | Erdoğan: Burseya Dağı tamam

Partisinin Amasya il kongresi öncesi düzenlenen mitingde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e yönelik operasyona ilişkin olarak TSK’nin ‘Burseya Dağı’nı aldığını’ söyledi.

“Toplamda 20 şehidimiz var. 7’si Mehmedimiz diğerleri ÖSO’dan. Burseya Dağı tamam” diyen Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’ndan operasyona dönük eleştirilere tepki gösterdi.

Erdoğan şunları söyledi:

Avrupa Parlamentosu’nda bazı kendini bilmezler benim askerime işgalci diyor. O size yakışır. Afrika’da neler yaptınız. Daha size söyleyeceğimiz çok şeyler var. Sizin tarihiniz işgallerle sömürülerle dolu. Bu milletin tarihinde işgal yok adalet, merhamet var. Bu ahlaksızlar, Almanya’da terör örgütlerine camilerimize saldırtarak polisleriyle beraber seyrediyorlar.

Biz Afrin’e zevk için gitmedik. 3,5 milyon Suriyeli bizim ülkemizde. 2 bin kilometrelik alanı ele geçirdiğimizde 130 bin mülteci geri döndü. İnşallah Afrin de halledildiği zaman Afrin’e dönecekler. İdlib’e de dönecekler. Kim dönecek, oraların sahipleri. Bizim bu topraklarda gözümüz yok. Biz Batı’nın herhangi bir ülkesi değiliz.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de yaptığı açıklamada, Burseya Dağı’nın kontrolünün TSK ve ÖSO’ya geçtiğini açıkladı.


15:30 | Almanya Yeşiller Partisi: Türkiye’ye silah ihracatı durdurulsun

Almanya’da Yeşiller Partisi’nin Olağanüstü Kongresi’nde Türkiye’de görev yapan bütün Alman askerlerinin çekilmesinin ve silah ihracatının durdurulmasının istendiği önerge kabul edildi.

Önergede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’i hedef alan saldırı uluslararası hukuka aykırı olarak nitelendirildi.

DW Türkçe’nin haberine göre Yeşiller Partisi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonuna tepki olarak Türkiye’de konuşlandırılmış bütün Alman askerlerinin geri çekilmesini ve NATO ortağı Türkiye’ye Almanya’dan silah ve teçhizat ihracatının durdurulmasını talep etti.


14:20 | Erdoğan, Afrin’de alıkonulan askerden bahsedip barış çağrıcılarını hedef aldı

Partisinin Çorum 6. Olağan İl Kongresi’nde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e yönelik sürdürülen operasyona ilişkin bir askerin alıkonulduğundan bahsederek, ‘Zeytin Dalı Harekatı’nın sona erdirilerek sorunların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapılan bir bildiri kaleme alan 170 ismi hedef aldı.

Erdoğan’ın konuşmasından ilgili bölüm şöyle:

“Neymiş bunlar savaş karşıtıymış, sınırlarını korumasının yolu, YPG ile yaşanmasından geçiyormuş. Sonra da utanmadan bunu milletvekillerine göndermişler. Madem çatışma istemiyorsunuz, terör örgütü son bir senede 700 defa ülkemize saldırırken siz neredeydiniz be. Kan dökülmesine karşınız da bölücü örgüt Suriye’de on binlerce insanı vahşice katlederken niye gıkınız çıkmadı. Sözde profesörler, sözde sanatçılar siz neredeydiniz ya? Siz ne vicdansızsınız ya. Profesör, doçent, sanatçı olmak size artı bir değer mi kazandırıyor? Biz savaş istemiyoruz, biz barış istiyoruz. Barış kanla tesis edilmez.

“Dün akşam eşi şu anda teröristlerin elinde olan bir kardeşimizin eşini aradım bana ne dedi biliyor musunuz? Cumhurbaşknım eşim canlı veya şehit ne olur beni onlara verin onlar eşimi bana versinler. Biz ne yapıp yapıp inşallah ulaşacağız. Benim canlı veya şehidimin eşini bunu düşünürken be Allahsızlar siz neyi düşünüyorsunuz. Sanatçı olsan ne yazar, profesör veya doçent olsan ne yazar. Siz sözde sanatçısınız.”


13:15 | Arap basınında ‘Zeytin Dalı’na ‘Celile’ye Barış’ benzetmesi

İngiltere’nin başkenti Londra’da Arapça olarak günlük yayımlanan El-Kuds el-Arabi gazetesinden Jalber el Aşkar, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyona “Zeytin Dalı” ismini vermesini İsrail’in 1982’de Lübnan’a yaptığı müdahaleye “Celile’ye Barış” ismini vermesine benzetti.

Gazete Duvar’ın Aşkar’ın yazısından aktardığı bölüm şöyle:

“Türk ordusunun Suriye topraklarını istilasına ‘Zeytin Dalı’ adını vermesi ve 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturmasına yönelik hedefin belirlenmesi, bize Siyonizm’in ordusunun 1982’de Lübnan’ı istilası ve 40 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturulması hedefine ‘Celile’ye Barış’ adını vermesini hatırlatıyor. Benzerlik sadece isimlendirmeden ve açıklanan hedeften ibaret değil. Türk ordusunun, Suriyeli Arapların ‘Kürt’ teröristlerden kurtarılacağını iddia etmesi, Siyonizm’in ordusunun Lübnanlıları Filistinli teröristlerden kurtaracağı iddiasına benziyor.”


13:00 | Erdoğan: Komutan ‘Biraz sonra Burseya tepesini düşüreceğiz’ dedi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Çorum İl Kongresi öncesinde yaptığı açıklamada, Afrin’e yönelik operasyona ilişkin olarak “Az önce komutanla görüştüm. Sayı kaç oldu dedim, ‘484’ dedi. ‘İnşallah biraz sonra Burseya tepesini de düşüreceğiz’ dedi” diye konuştu.

“Bizim şu anda ÖSO ve Mehmetçik olmak üzere 20 şehidimiz var” diyen Erdoğan, sözlerine “Afrin’de devam eden bu mücadele İdlib’le sürecek” diye ekledi.

Öte yandan Anadolu Ajansı, Burseya Dağı’nda yeniden şiddetli çatışmalar yaşandığını bildiriyor.

Doğan Haber Ajansı da TSK’nin Burseya’daki bazı noktaları hem karadan hem havadan bombaladığını aktarıyor.


12:45 | İsmail Beşikçi: Afrin, Kerkük gibi olmayacak

Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyonu değerlendiren sosyolog, yazar İsmail Beşikci, “Savaşın uzun süreceği kanısında” olduğunu belirterek, Afrin’in Kerkük gibi olmayacağını vurguladı.

Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik‘e konuşan Beşikçi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Afrin savunulacaktır. Afrin’de yaşayan Kürdler, kendi yaşadıkları alanları, yaşadıkları toprakları savunmaktadırlar. Afrin, Kerkük gibi olmayacaktır. Kerkük, bütün devletlerin, uluslararası kurumların üşüştüğü bir alandı. Ayrıca Kürdler kendi içlerinde bölündü, büyük bir zaaf, hasım tarafla işbirliği yapan bir grup ortaya çıktı. Afrin öyle değildir. Kanımca Afrin daha sıkı bir şekilde savunulacaktır. Ayrıca, Kerkük gibi uluslararası güçlerin üşüştüğü bir alan değildir. Bu müdahaleye rağmen ordunun ilerleyemediği anlaşılmaktadır. Halbuki savaşın ilk günü, ikinci güne bile kalmadan tasarımlarını, düşüncelerini gerçekleştirmesi, büyük bir ilerleme kaydetmesi gerekirdi. Bu müdahaleye rağmen halkın Afrin’i terk etmemesi de dikkate değer bir durumdur.”


12:00 | Meclis’te gündem ‘Zeytin Dalı Harekatı’

Meclis’te bir haftalık aranın ardından yeniden çalışmalara başlanacak.

Bu haftanın en önemli gündemini, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyonun oluşturması bekleniyor.

Buna göre Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, operasyon hakkında 30 Ocak Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerini bilgilendirecek.


11:13 | Bozdağ: ABD’nin her icraati, verilen sözü tekzip etti

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Bundan sonra Türkiye sadece söze bakmayacak, sözle beraber icraata bakacak. İkisi birbirini tutuyorsa mesele yok. Şu ana kadar maalesef ABD yetkililerinin Türkiye’ye verdiği sözlerle arazideki icraatları birbirini tutmadı. Her icraat, verilen sözü tekzip etti” diye konuştu.

Bozdağ ayrıca “ABD’li yetkililer ve başka destek verenler hedeflerinden vazgeçmediği ve bu hedefleri tamamen rafa kaldırıp buradaki bütün planları, organizasyonları dağıtmadığı sürece bu planları biz dağıtacağız, organizasyonları biz bozacağız. Münbiç de Fırat’ın doğusu da bunlardan temizlenecek” açıklamasında bulundu.

10:35 | Koalisyon Sözcüsü: DSG’ye desteğin süreceğini Türkiye’ye ilettik

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Koalisyon’un sözcüsü Albay Ryan Dillon, koalisyon güçlerinin Minbiç’te kalacağını belirterek, DSG’ye desteği sürdüreceklerini Türkiye’ye “açık bir şekilde” ilettiklerini söyledi.


09:30 | Prof. Katırcıoğlu: Üç olasılık ekonomide öngörülmemiş sorunlara neden olur

Ekonomist Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Afrin’e yönelik başlatılan operasyonunun ekonomiye etkisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. MA’dan Yasin Kobulan’a konuşan Katırcıoğlu, şunları söyledi:

“Kısa dönemde önemli bir ekonomik etki yapmaz olarak görüyorum ama bazı koşullar altında bu böyle. Üç konu var ki Afrin ve ekonomi ilişkisi onlara bağlı. Bunlardan birincisi, eğer Afrin operasyonu uzar ve askeri kayıplar ortaya çıkarsa ekonomide bazı işler değişebilir. İkincisi Türkiye-ABD veya Türkiye-Rusya ilişkileri Afrin olayının başındaki gibi olmaktan çıkar ve gerginliklere konu olmaya başlarsa ekonomide işler değişebilir. Üçüncüsü de Suriye’nin oyuna katılması gibi bir durum ortaya çıkarsa bu da ekonomide işlerin değişmesine neden olur. Bütün bu üç olasılık da ekonomide önceden öngörülmemiş sorunlara neden olur diye düşünüyorum.”


08:45 | TSK’nin sınıra askeri sevkiyatı sürüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik başlattığı ve ‘Zeytin Dalı Harekatı’ adı verilen operasyon kapsamında askeri zırhlı araçlar, Erzurum Jandarma Komando Özel Harekat Tabur Komutanlığı’ndan Suriye sınırına sevk ediliyor.


Afrin’e operasyonun ilk sekiz günü: 1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN, 8. GÜN




Önceki Haber
Game of Thrones'un 8. sezon yayın tarihi belli oldu
Sonraki Haber
Afrin'e giden Robert Fisk, gördüklerini yazdı: Gerçek kurbanlar mülteciler, bebekler, kadınlar ve çocuklar