Ana SayfaGüncelAKP’li RTÜK üyesi de ‘endişeli’: Hem lisans hem denetim yönünden doğru bir iş olmaz

AKP’li RTÜK üyesi de ‘endişeli’: Hem lisans hem denetim yönünden doğru bir iş olmaz

HABER MERKEZİ – RTÜK’ün internet ortamına müdahale edebilmesine imkan tanıyan ve Meclis’te kabul edilen düzenlemeye ilişkin konuşan AKP’li RTÜK üyesi Taha Yücel, “RTÜK’ün geleneksel yayıncılıkla ilgili yetkilerini alıp da internet ortamına uyarlarsanız, hem lisans yönünden hem denetim yönünden doğru bir iş yapmış olmazsınız. Ciddi anlamda endişelerim var” dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) internet ortamına müdahale edebilmesine imkan tanıyan denetimi getiren yasa tasarısı Meclis’te kabul edilerek yasalaşmıştı.

RTÜK’ün AKP kontenjanından seçilen üyesi Taha Yücel, tasarının yasalaşması ile ilgili konuştu.

Yasayla ilgili “ciddi endişeleri” olduğunu belirten Yücel, RTÜK’ün geleneksel yayıncılıkla ilgili yetkilerinin internet ortamına uyarlanması durumunda hem lisans yönünden hem de denetim yönünden “doğru olmayacağını” söyledi.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan Yücel, tasarıyla ilgili ilgili tüm muhatapların fikrinin alınmadığını da belirtti.

Yücel şunları söyledi:

“Böyle bir ortamda RTÜK’ün geleneksel yayıncılıkla ilgili yetkilerini alıp da internet ortamına uyarlarsanız, hem lisans yönünden hem denetim yönünden doğru bir iş yapmış olmazsınız. Ciddi anlamda endişelerim var.

İnternet bir bütündür, bir şekilde özgürlük ortamıdır ve bir yayının internet üzerinden yapıldığında hangi kapsamda değerlendirileceği çok zor bir konudur.

Benim elimde olsa ilgili sivil toplum örgütlerini ve kurumları, yani söz söylemek isteyen herkesi bu tartışmanın içine çekerdim. Bu konunun toplumsal gerekçelerini ortaya koyardım ve tartışılmasını sağlardım. Ondan sonra toplum beklentisini karşılayan ve bütün hassasiyetleri dikkate alan bir düzenlemeyi Meclis’e sunardım.

Tabii ki sayın başkanımız ve ilgili bazı bürokratlarımız bu konuyla ilgili çalıştılar. Gelip benden görüş aldıkları da oldu, size anlattıklarımı onlara da anlattım. Ama gördüm ki onlar farklı düşünüyor. Saygı duyuyorum ama yine de eleştiriyorum ve eksik buluyorum. Mesela Meclis’te bu konu görüşülürken beni davet etmediler, bu anlattıklarımı Meclis’te ifade edemedim. İnternet trafiğinin yaklaşık yüzde 80’i videodan oluşuyor. Böyle bir ortamda RTÜK’ün geleneksel yayıncılıkla ilgili yetkilerini alıp da internet ortamına uyarlarsanız, hem lisans yönünden hem denetim yönünden doğru bir iş yapmış olmazsınız. Attığımız taş, ürküttüğümüz kurbağaya değmeli. Ciddi anlamda endişelerim var.”