Ana SayfaGüncelCezaevleri: Bir koğuşta 81 kişi kalıyor, bir ranzada 3 tutuklu yatıyor

Cezaevleri: Bir koğuşta 81 kişi kalıyor, bir ranzada 3 tutuklu yatıyor

HABER MERKEZİ – Cezaevlerindeki kapasite sorunu devam ediyor. Mersin’deki Tarsus C Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda bir ranzada 3 tutuklu yatarken, bir koğuşta ise 81 kişi tutuluyor.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı hapishanelerin kapasitesini kat be kat aşıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 12 Ekim 2016 tarihi itibariyle 372 ceza infaz kurumunda 194 bin 973 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu açıklamıştı. Bozdağ, 2017 yılında 175 adet yeni ceza infaz kurumu inşa edileceğini de söylemişti.

Mersin Tarsus C Tipi Kapalı İnfaz Kurumu da kapasitesi üzerinde tutuklunun olduğu yerlerden.

Bu cezaevinde tutulan kadın tutuklulara dönük hak ihlallerini aktaran İnsan Hakları Derneği Cezaevi Komisyonu Üyesi Avukat Özgür Çağlar, sorunların günden güne arttığını söylüyor.

Çağlar, Tarsus Cezaevi’nde uzunca bir süredir tutukluların hak ihlallerine maruz kaldığını belirtirken, şunları aktardı:

Cezaevi idaresinin keyfi uygulamaları muameleleri tüm girişimlere rağmen devam ediyor. Son olarak yapmış olduğumuz inceleme sonucunda cezaevinde ciddi anlamda bir kapasite sorunu var. Kapasitenin çok üzerinde mahpusların bulunduğunu gördük. Cezaevinde bir ranzada 3 tutuklu kadın yatmak zorunda kalıyor. Yine her koğuşta 81 kişi tutuluyor.

Cezaevinde sıcak su sorunu yaşandığının tutuklular tarafından aktarıldığını da ifade eden Çağlar, sıcak suya ulaşımda yaşanan sıkıntı nedeniyle tutukluların kış şartlarında zor durumda olduklarını dile getirdi.

Tutuklular arasında 18 yaşından 75 yaşına kadar kadının bulunduğu cezaevinde, birçok kişinin çeşitli hastalıklarla mücadele etmek zorunda kaldığını da vurgulayan Çağlar, hasta tutukluların revir ihtiyaçlarının da karşılanmadığını söyledi.

Çağlar, mahpusların sağlık hakkına erişiminde sıkıntılar yaşadıklarını ve genel geçer tedavi yöntemleri uygulandığını belirtti.

  Bozdağ: 195 bin tutuklu ve hükümlü var, 175 yeni cezaevi yapılacak
  Cezaevlerinde en az 2 bin 454 tutuklu ve hükümlü çocuk var