Ana SayfaÇalışma YaşamıMetal işçisinden ‘yasağa’ tepki: 15 Temmuz’da kahramandık grev yapınca ‘terörist’ olduk

Metal işçisinden ‘yasağa’ tepki: 15 Temmuz’da kahramandık grev yapınca ‘terörist’ olduk

HABER MERKEZİ – Metal işçilerinin 13 fabrikada başlattıkları grevin Bakanlar Kurulu kararı ile ‘yasaklanması’na ilişkin tepki gösteren Schneider Elektrik’te çalışan bir işçi “Fabrikada çalışıp 15 Temmuz gecesi sokağa inen arkadaşlarımız o gün ve sonrasında kahraman ilan edilirken, bugün terörist ilan ediliyor” dedi.

Birleşik Metal İş Sendikası üyesi 2 bin 200 işçi 20 Ocak Cuma günü toplu iş sözleşmesi taleplerinin yerine getirilmesi için 13 fabrikada greve başlamıştı.

Ancak Bakanlar Kurulu grevi “milli güvenliği” bozucu olarak nitelendirerek aynı gün 2 ay süresiyle ertelendiğini açıklamıştı.

Erteleme kararının ‘yasaklanma’ olarak belirten işçiler duruma tepkili.

Schneider Elektrik’te çalışan işçilerden biri “Fabrikada çalışıp 15 Temmuz gecesi sokağa inen arkadaşlarımız o gün ve sonrasında kahraman ilan edilirken, bugün terörist ilan ediliyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Siyasi Haber’e konuşan işçilerle yapılan röportajdan bir bölüm şöyle:

Bakanlar Kurulu’nun grevinizi “milli güvenliği tehdit ettiği” gerekçesiyle yasaklaması sizleri şaşırttı mı? Milli güvenliği nasıl tehdit ettiniz?

Esasında böylesine bir karara biz şaşırmadık. Bakanlar Kurulu’nun bu kararı bazı gerçekleri daha çıplak ortaya koyuyor. Şöyle diyeyim; fabrikada çalışıp 15 Temmuz gecesi sokağa inen arkadaşlarımız o gün ve sonrasında kahraman ilan edilirken, bugün terörist ilan ediliyor. Bunu ben söylemiyorum, 15 Temmuz gecesi sokağa inen mesai arkadaşlarımız söylüyor.

Yine aynı arkadaşlarımız yapılacak olan Anayasa referandumunda “Hayır” kampanyasını örgütleyeceklerini dile getiriyor. Fabrika içerisinde çalışan işçilerin siyasi düşüncesi ne olursa olsun, bizi ortak bir kararlılıkla mücadeleye götüren şeyin kendisi maddi çıkarlarımız ve bir sınıfa ait olma güdüsüdür. Sanırım Bakanlar Kurulu bunu tehdit olarak gördü.

Bundan sonrası için ne yapacağınıza dair bir kararınız yada öngörünüz var mı?

Şu anda bile 2 gündür fiili olarak grev halindeyiz. İşyerine gitmiyoruz. Hakkımızda işe gitmediğimiz, fiili olarak grevde olduğumuz şeklinde tutanak tutuluyor. Pazartesi (23 Ocak) günü işten çıkarma yapabilirler. Ya da İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesindeki Senkromeç fabrikasında olduğu gibi işten çıkartırlar, tekrardan işe alım için sendikasız olarak girmeyi dayatabilirler. Aslında bakarsanız her şey bu Pazartesi günü netleşmiş olacak.

Biz kararlıyız, fakat aklımızda olan tek bir soru var. Sendika bizim irademizi gerek masada, gerekse fiili olarak yansıtacak mı? Sendika arkamızda duruyor, fakat yetmiyor. Biz Schneider Fabrikası işçileri olarak kararlıyız, sendikanın kararı bizim irademiz doğrultusunda olmazsa eğer, Pazartesi günü ne olacağı belli olmaz. Ama belli olan tek şey; mücadelemiz ilk günkü disiplin ve kararlılıkla sürecektir. Bu arada şunu da belirteyim, bazı firmalar işçi ve işveren sendikaları arasında yapılacak olan görüşme için 25 Ocak tarihini vermiş. Schneider Elektrik’teki gidişata göre görüşme yapacaklar. Bu süreç sendikanın bundan sonraki diğer işyerleri için yapacağı görüşmeleri de etkileyecek. Dolayısıyla alınacak karar, diğer sendika ve işyerlerini de etkiliyor.

  Bakanlar Kurulu'ndan metal işçilerinin grevine yasak: 'Milli güvenliği bozucu'