Ana SayfaGüncelMoMA’dan Trump’ın ‘vize yasağı’na cevap: Picasso ve Matisse’in yerine 7 ülke sanatçılarının eserleri kondu

MoMA’dan Trump’ın ‘vize yasağı’na cevap: Picasso ve Matisse’in yerine 7 ülke sanatçılarının eserleri kondu

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump’ın yedi ülkenin vatandaşlarına ülkeye giriş yasağı öngören başkanlık kararnamesine en güçlü tepkilerden biri, MoMA’dan geldi. Müzenin kalıcı koleksiyonunun sergilendiği ve  Picasso, Matisse, James Ensor, Francis Picabia gibi isimlerin çalışmalarının yer aldığı salonlara vize sınırlaması öngörülen ülkelerden gelen sanatçıların eserleri yerleştirildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın nüfusunun çoğu Müslüman olan Irak, Suriye, İran, Libya, Sudan, Yemen ve Somali vatandaşlarına ülkeye giriş yasağı öngören başkanlık kararnamesine en güçlü tepkilerden biri, ülkenin köklü sanat kurumlarından olan MoMA’dan geldi.

e-skop’un haberine göre farklı departmanlarda görevli bir grup küratörün inisiyatifiyle, müzenin kalıcı koleksiyonunun sergilendiği salonlara söz konusu ülkelerden gelen sanatçıların eserleri yerleştirildi.

Picasso, Matisse, James Ensor, Francis Picabia, Umberto Boccioni, Oskar Kokoschka, ve Alberto Burri’nin eserlerinin yerini Irak doğumlu mimar Zaha Hadid, Sudanlı ressam İbrahim el-Salahi ve İranlı sanatçılar Tala Madani, Parviz Tanavoli ve Marcos Grigorian’ın eserleri aldı. Müze girişine ayrıca Siah Armajani’nin bir heykeli yerleştirildi.

Eserlerin yanına asılan levhalarda ise şöyle yazıyor:

Bu eser, 27 Ocak 2017’de yayınlanan başkanlık kararnamesiyle vatandaşlarının ABD’ye girişi engellenen ülkelerin birinden gelen bir sanatçıya aittir ve müzemiz için olduğu kadar ABD için de hayati bir öneme sahip olan konukseverlik ve özgürlük ideallerini savunmak amacıyla beşinci katta bulunan sergi salonlarına yerleştirdiğimiz birkaç eserden biridir.

Güncel olaylara çabuk tepki vermeleriyle tanınmayan MoMA gibi bürokratik kurumlar, Müze’nin, kalıcı koleksiyon sergisinde de değişiklik yapmaya yanaşmazlar.

Ancak buna rağmen, küratörler Ann Temkin, Jodi Hauptman ve Christophe Cherix 100’den fazla insanın havaalanlarında alıkonduğu bir sırada bu fikri geliştirerek harekete geçtikleri belirtiliyor.

Eserler

Marcos Grigorian, İsimsiz, 1963.

Kalıcı koleksiyon sergisine eklenen eserler, kültürler arası etkileşimin modern ve çağdaş sanat üzerindeki etkisini göstermeyi hedefliyor.

İranlı sanatçı Charles Hossein Zenderoudi’nin bir eseri, Henri Matisse’in eserlerinin bulunduğu salonda sergileniyor. Her ikisi de kaligrafiden ve İslam mimarisinden derinden etkilenmiş sanatçılar.

Küratörlerden Hauptman, bu düzenleme hakkında şöyle diyor:

Bu bağlantılara dikkat çekmenin özellikle anlamlı olduğunu düşündük. […] Matisse, İslam sanatına çok meraklıydı ­– sanat hayatına yön veren şeylerden biri genç yaştayken İslam sanatıyla tanışmasıydı.

Parviz Tanavoli, Peygamber, 1964.

Diğer yandan, Afrika modernizminin en önemli figürlerinden biri olan el-Salahi’nin Cami (1964) adlı resmi ise Afrika sanatından ilham alarak kübizmi geliştiren Picasso ve Braque’nin eserlerinin yanına asıldı.

Hauptman, bu eklemeleri “bir içerme jesti” olarak düşündüklerini söylüyor:

Seyahat ve iletişimi yasakladığınızda kaybedeceğiniz şey ne olacak? Sergi salonlarında bu eserleri görmenin en dokunaklı yanlarından biri bu. Seyahat ve iletişim imkânı olmasaydı bu eserlerden hiçbirine sahip olamayacaktık.

Tala Madani, Chit Chat (Havadan Sudan), 2007.

e-skop’un “skopbülten” kategorisinden derlenen habere gitmek için tıklayınız.