Ana SayfaGüncelEr’e istifa çağrısı yapan ÖHP Kadın Komisyonu: Kadına şiddete herhalde ve o halde ‘Hayır’

Er’e istifa çağrısı yapan ÖHP Kadın Komisyonu: Kadına şiddete herhalde ve o halde ‘Hayır’

HABER MERKEZİ – Mersin Barosu’nun düzenlediği 8 Mart etkinliğinde Baro Kadın Komisyonu’nun hazırladığı basın açıklanmasının okunmasına izin vermeyen Baro Başkanı Ali Er, açıklamayı okumak isteyen avukat Şilan Türk’ü fiziki müdahale ile kürsüden indirerek açıklamayı yapmıştı. Özgürlükçü Hukukçular Platformu Kadın Komisyonu konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Mersin Baro Başkanı Ali Er’in basın açıklamasının ardından günün kadınlar günü olduğunu ve kendilerinin konuşması gerektiğini başkana hatırlatan avukat Şilan Türk, Er tarafından kolundan itilmek suretiyle fiziki müdahaleyle kürsüden indirilmişti.

Baro Kadın Komisyonu adına basın açıklamasını okumak isteyen Türk’e gelen müdahalenin sebebi ise kadınların hazırladığı açıklamada “Hayır” kelimesinin büyük harflerle yazılmasıydı.

Daha sonra konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda “Şilan Türk’ün kürsüyü işgal ettiğini ama kendisinin özellikle itmediğini” belirten ve bunun provokasyon olduğunu ve önceden planlandığını iddia eden Er’e Özgürlükçü Hukukçular platformu Kadın Komisyonu’ndan yanıt geldi.

Komisyonun konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada “OHAL’de ve KHK’lar ile yönetilmeye başlanılan, her gün hak ihlallerin yaşatıldığı, özgürlüklerin kısıtlandığı, şiddetin meşrulaştırıldığı Türkiye’de kadına yönelik tahammülsüzlüğün ve şiddetin giderek arttığı” vurgusu yapıldı.

Türk’e şiddet uygulayıp daha sonra yaptığı açıklamalarla da bu şiddeti savunan baro başkanı Er’in istifasının istendiği ÖHP Kadın Komisyonu’nun açıklaması şöyle:

Kadına şiddete her halde ve o halde “Hayır”

Kadına yönelik şiddete ve her türlü kadın ayrımcılığına karşı olmak bir yaşam duruşu ve felsefesidir, bunun arkasına sığınıp “Kadına şiddete karşıyım “söylemleriyle yaşamın her alanında zaman ve mekan gözetmeksizin şiddet uygulamak klasik bir erkek ve erilliği besleyen iktidar yaklaşımıdır. Bunun yarattığı sonuçları biz kadınlar yaşayarak öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz.

Bunun son örneğini  (08/03/2017), 8 Mart Dünya Kadınlar gününde Mersin Barosu avukatlarından Şilan Türk’ün Mersin Baro Başkanı Ali Er’in şiddetine maruz kalması ile bir kez daha yaşadık.

Mersin Baro Başkanı 8 Mart Dünya Kadınlar gününde kadın meslektaşına kürsüde şiddet uygulamıştır. OHAL’de ve KHK’lar ile yönetilmeye başlanılan, her gün hak ihlallerin yaşatıldığı, özgürlüklerin kısıtlandığı, şiddetin meşrulaştırıldığı Türkiye’de; meslektaşımıza yönelik geliştirilen şiddet kadın hak ve özgürlüklerine tahammülsüzlük noktasında  gelinen noktayı göstermektedir.

Politik nedenlerle “Hayır”a tahammülü olmayan hak ve  hukuk savunuculuğu yaptığını iddia eden Mersin Baro başkanının okunacak 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel metne müdahale etmesi yetmiyormuşçasına daha sonra yapmış olduğu açıklama ile kadın meslektaşlarından özür dahi dilemeyerek bu durumu şiddete başvurarak savunmuş olması da erkek zihniyetinin yetkiyle birleşmesinin sonucudur. Bu tutum tam da karşısında durduğumuz “Hayır” dediğimiz iktidarın itina ile üretmeye ve yaygınlaştırmaya çalıştığı kadınsal değerlere ve kadına ilişkin her hususa  tahammülsüzlüğün göstergesidir. Nasıl ki kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet politikse, biz kadınların isyanı, itirazı, hayır demesi de politiktir.

Bizler Özgürlükçü Hukukçular Platformuna üye kadınlar olarak, Mersin Baro Başkanı’nı şiddetle  kınıyoruz. Mersin Baro Başkanı Av. Ali Er’e kadınların mücadelesi ve direnişi ile kazanılan 8 Mart’ta ve her gün, her alanda kadınların söz hakkı sahibi  olduğunu hatırlatarak, en kısa zamanda şiddet uyguladığı meslektaşı şahsında bütün kadınlardan özür dilemeye ve istifa etmeye davet ediyoruz.

Ne olmuştu?

Mersin Barosu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile baro binasında Baro Başkanı Ali Er tarafından yapılan açıklamanın ardından Baro Kadın Komisyonu üyesi Şilan Türk, kadın komisyonunun hazırladığı basın metnini okumak için kürsüye gelmişti.

Türk’ün kürsüye gelmesi ile birlikte Baro Başkanı Ali Er, tepki göstererek basın açıklamasının sona erdiğini ve başka açıklama yapılamayacağını söylemişti.

Er’e 8 Mart’ın Kadınlar Günü olması nedeniyle açıklamayı kadın komisyonunun yapması gerektiğini hatırlatan Türk ve komisyon üyesi diğer kadınlar, Er’in fiziki müdahalesine uğramıştı.

Açıklama yaptığı sırada Baro Kadın Komisyonu’nun hazırladığı metinde kadına yönelik şiddete “Hayır” cümlesinde bulunan “Hayır” kelimesini büyük harflerle yazdıkları için Baro Başkanı tarafından metnin okutulmayacağının kendilerine söylendiğini ve bu nedenle Baro Kadın Komisyonu’nun istifa ettiğini vurgulayan Türk, konuşmasını yaparken Baro Başkanı Er tarafından kürsüden kolundan tutma suretiyle itilmişti.

Tartışmadan sonra 7 kadın avukat, Kadın Hakları Merkezi üyeliğinden istifa etmişti.

Başkan Er ise konuyla ilgili fikri sorulduğunda uygulanan sözlü ve fiziksel şiddet ile ilgili özür dilemek yerine avukat Şilan Türk’ü suçlamıştı.

Biz kürsüye biz bir arkadaşımızı davet ederken davetsiz ve izinsiz şekilde kürsüyü işgal eden bir avukat arkadaşımız var. Ben özellikle itmedim, arkadaşa yol açıyordum. Dün yaşanan böyle tatsız bir olayda, bir grup avukatın provokasyon amaçlı olarak önceden planladığını düşünüyorum.