Ana SayfaGüncelHDP, Bitlis’te kaymakamın muhtarlara ‘Evet’ tehdidini sordu

HDP, Bitlis’te kaymakamın muhtarlara ‘Evet’ tehdidini sordu

HABER MERKEZİ – Bitlis’te Adilcevaz ilçesi kaymakamının köy muhtarlarını referandumda ‘Evet’ oyu kullanmaları, aksi takdirde muhtarların mühürlerini almakla tehdit ettiği iddiaları HDP tarafından Meclis’in gündemine taşındı.

16 Nisan’daki referanduma sayılı günler kala Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde kaymakamın muhtarları ‘Evet’ oyu üzerinden tehdit ettiği iddia ediliyor.

Kaymakam Arif Kahraman’ın ilçeye bağlı Esenkiyi, Göldüzü, Kavuştuk, Akçıra ve Yarımada muhtarlarını toplayarak “Evet” kampanyası yürüttüğü, muhtarların “Evet” oyu kullanmamaları halinde muhtar mühürlerinin alınacağını ve köylerine hiçbir hizmette bulunmayacaklarını söylediği belirtiliyor.

Konuyu Meclis’in gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bu iddiaları sordu.

HDP’li Irgat, Soylu’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Adilcevaz kaymakamı Arif Kahraman hangi yetkiye dayanarak muhtarları toplayıp  “Evet” oyu istemiştir?
  • Adilcevaz Kaymakamı Arif Kahraman’ın muhtarları tehdit ettiği yönündeki iddialardan  haberdar mısınız ?
  • Mülki amirlerin, muhtarlar veya herhangi bir yurttaşın kullanacağı oy hakkında direktif  vermesi, telkinde veya uyarıda bulunması, tehdit etmesi kanun gereği yasal olmadığı halde hangi  yetki ve talimatla referandum çalışması yürütmüştür?
  • Kaymakamın “Evet oyu vermezseniz mühürlerinizi elinizden alırım ve hiçbir hizmetten yararlanamazsınız” yönündeki sözleri doğru ise, Kaymakam hakkında herhangi bir işlem başlatılacak mıdır?
  • Anayasaya ve yasalara açıkça aykırılık teşkil eden bu fiil hakkında herhangi bir idari soruşturma-kovuşturma  başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa başlatılacak mıdır?