Ana SayfaGüncel‘İfade özgürlüğü ve direniş’: İhraç edilen Levy-Aksu’dan Boğaziçi’nde açık ders

‘İfade özgürlüğü ve direniş’: İhraç edilen Levy-Aksu’dan Boğaziçi’nde açık ders

HABER MERKEZİ – YÖK’ün çalışma iznini iptal ettiği Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Noémi Levy-Aksu, okulda ‘ifade özgürlüğü ve direniş’ konulu bir ‘açık ders’ verdi. Kararın Barış Bildirisi’ne imza atmasından dolayı alındığına işaret eden Levy-Aksu, “YÖK beni ya da bizi okuldan uzaklaştırabilir ama seslerimizi hiçbir şekilde susturamaz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr.  Noémi Levy-Aksu, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), çalışma iznini iptal etmesi kararını Londra’da öğrenmişti.

Kararın ardından ‘mücadele edeceği’ mesajını veren Levy-Aksu, Türkiye’ye döndü ve bugün Boğaziçi Üniversitesi’ndeki bir ‘açık derse’ katıldı.

“Yalnız değilim” mesajı

Açık derste, 2010 yılından beri Boğaziçi’nde olduğunu söyleyen Levy-Aksu, Ocak 2016’da Barış İçin Akademisyenlerin bildirisini imzaladığını belirterek bunun ardından sözleşmesinin iptal edildiğini hatırlattı.

Derste ‘ifade özgürlüğü ve direniş’ konusunda konuşan Levy-Aksu, Türkiye’de mevcut baskının üniversiteler söz konusu olduğunda Barış Bildirisi’ni imzalayanları hedef aldığını vurguladı ve ihraçlara dikkat çekerek “Yalnız değilim, mağduriyetim çok değil” dedi.

Direniş mekanları

Üzücü ve zararlı bir sürecin söz konusu olduğunu belirten Levy-Aksu, haksızlığa uğradıklarını da belirterek, üniversite dışı direniş mekanlarına dikkat çekti:

Üniversite önemli bir kurum ama başka mekanlar ve alanlar da var. Birçok insan yazıları ve eylemleriyle eleştirel düşünceyi üretmeye devam ediyor.

Nasıl bir direniş?

Yaşananları sadece ‘ifade özgürlüğünün kısıtlanması’ olarak nitelendirmenin eksik kalacağını da dile getiren Levy-Aksu,  bunun siyasi bir mesele olduğunu söyledi.

Osmanlı döneminde hukukun askıya alınması, güvenlik adı altında özgürlüklerin kısıtlanması gibi süreçleri çalıştığını ve incelediğini belirten Levy-Aksu, şöyle devam etti:

Boğaziçi’nde ‘Modern Türkiye’ dersi veriyorum Ermeni meselesi ve Kürt sorununu tartışıyoruz, en azından bunu konuşmak ve eleştirel bir şekilde yaklaşabilmek çok önemli, bunu Boğaziçi’nde sürdürme şansımız var ve bunu korumalıyız.

“Baskıcı rejimlere karşı direnme yönetmeleri hakkında düşünmemiz gerekiyor” diyen Levy-Aksu, “Bir insan olarak, bir akademisyen olarak nasıl direnebiliriz?” sorusuna yanıtın ise  “Entelektüel üretime devam ederken aynı zamanda sesini duyurarak ve bazı durumlarda doğrudan direnerek” yanıtını verdi.

‘YÖK sesimizi susturamaz, direnmeye devam edeceğiz’

Levy-Aksu, devamla da şunları dile getirdi:

Boğaziçi’ni çok seviyorum, işimi çok seviyorum, öğrencileri çok seviyorum, bu işe dönmek ve Türkiye’de yaşamaya devam etmek için mücadele vermeye devam edeceğim.

Akademik pozisyonum ve ifade özgürlüğü ya da haksızlıklara karşı bir tercih yapmam gerekirse, hiç tereddüt etmeden ikisini tercih edeceğim.

YÖK beni ya da bizi okuldan uzaklaştırabilir ama seslerimizi hiçbir şekilde susturamaz. Gidenler ve kalanlarla gerekli olduğunda direnmeye devam edeceğiz.

Ne oldu?

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi  Yrd. Doç. Dr. Noémi Levy-Aksu’nun çalışma izni YÖK tarafından iptal edildi.

Levy-Aksu, kararın Barış Bildirisi’ne imza atmasından dolayı alındığını, yaşadığının ihraçların bir dalgası olduğunu söylüyor.

Levy-Aksu’nun işine son verilmesi Boğaziçi’ndeki ‘ilk ihraç’ olarak nitelendiriliyor.

OHAL Kanun Hükmünde Kararname’lerinin (KHK) beşi ile bugüne dek 112 üniversiteden toplam 4811 akademisyen ihraç edildi.

Bu akademisyenlerden 58’i başka bir KHK ile göreve iade edildi.

İhraç edilenler arasında Barış Bildirisi imzacısı olan akademisyen sayısı ise 312.


Noémi Levy-Aksu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ndeki ‘açık dersi’nin tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz: